skip to Main Content

Bàrbara Duran i Laura Miró reben la menció especial d’investigació als Premis Ciutat de Palma

Parlam amb les investigadores sobre “Tradició musical jueva a Palma. De la transmissió femenina de cançons a l’Orquestra Simfònica de Mallorca i Orquestra Ciutat de Palma”. Un treball en procés que analitza la tradició musical i cultural dels jueus a Mallorca i el paper de la dona en la transmissió d’aquest bagatge.

El passat 20 de gener, l’Ajuntament de Palma atorgava els Premis Ciutats de Palma 2021, uns guardons que donen suport a la creativitat i producció artística en àmbits com la novel·la, el còmic, la música o el periodisme. A l’edició d’enguany, el premi d’Investigació el va rebre Laura Jurado pel seu treball Gitanos. Història itinerant d’una ciutat i una illa, però, la qualitat i l’originalitat de les propostes va fer que el jurat atorgués també dues mencions especials a les investigacions de Bàrbara Duran i Laura Miró, per una banda, i la de Gabriel Ensenyat, per l’altra.

D’aquesta manera, Duran i Miró van ser premiades pel seu projecte Tradició musical jueva a Palma. De la transmissió femenina de cançons a l’Orquestra Simfònica de Mallorca i Orquestra Ciutat de Palma. Un treball que investiga la tradició musical i cultural dels descendents dels jueus de Mallorca i, a més, la importància del paper de la dona en la transmissió d’aquest bagatge cultural. Pel que fa a la unió d’aquestes dues investigadores, cal destacar la seva especialització i investigació prèvies. Per una banda, Duran és llicenciada en Història i Ciències de la Música i ha dut a terme diversos estudis sobre etnomusicologia a Mallorca i Miró, és graduada en Història amb experiència investigant sobre la població xueta de Mallorca entre els segles XIX i XX.

Segons explica Duran, aquesta investigació es va iniciar a partir del fet que moltes persones vinculades a l’Orquestra Ciutat de Palma portaven llinatges xuetes. Un dels punts interessants és l’ampliació de la llista de llinatges xuetes de quinze a més de cent, ja referenciada per Baruch Braunstein, i que alhora amplia l’impacte i importància d’aquesta investigació. Segons afirma Duran, alguns d’aquests llinatges corresponen a descendents de jueus conversos que no van ser objecte d’apartheid. Alguns d’aquests, de fet, són molt comuns a Manacor: Riera, Muntaner, Serra, Joan, o Duran.

A part d’explorar el perquè de la vinculació entre la música i la població jueva de Mallorca, l’estudi pretén investigar com es va transmetre la tradició musical jueva tenint en compte el procés de conversió. En aquest punt, destaca el paper de la dona. Segons explica Miró, “quan s’elimina el judaisme a Mallorca el 1435, les que a la intimitat s’encarregaran de transmetre generació a generació certs ritus del judaisme són les dones”. Per això, el seu paper pot ser clau en la transmissió de la tradició musical jueva de Mallorca.

Sigui com sigui, l’estudi no ha acabat i les investigadores destaquen la importància d’haver rebut aquesta menció especial per continuar la seva tasca. Segons diu Duran, “som conscients que el nivell ha estat molt alt, estam molt contentes i això ens ajuda a seguir investigant”. Per la seva banda, Miró comenta que és la segona vegada que rep la menció especial als Premis Ciutat de Palma i que, en tot cas, això és senyal que “anam per bon camí, la menció és una ajuda per tirar endavant el projecte”.

Back To Top
Search