skip to Main Content

“Cal recordar que no només hi ha esclata-sangs, hi ha moltes classes de bolets”

Emili Henares (Manacor, 1969) és professor de ciències expert en micologia. Parlam amb ell sobre les diferents varietats de bolets de Mallorca i els consells per anar a cercar-ne.

D’on ve la teva afició per la micologia?
De molt petit. Al meu pare li agradava molt i vàrem començar a fer les primeres sortides micològiques. Anys després vaig començar a escriure sobre el tema en diferents revistes, sense saber-ne gaire. A partir d’aquí vaig conèixer persones molt expertes en la matèria com en Carles Constantino que ha estudiat i escrit molt sobre bolets. i vaig començar a entrar en contacte amb el Museu Balear de Ciències Naturals, concretament a la secció de micologia.

Quines varietats de bolet destacaries?
És una pregunta difícil perquè n’hi ha moltes. De fet, a la darrera Jornada Micològica que es va fer al Museu de Ciències Naturals es varen recollir 140 espècies diferents només de Mallorca. Jo per ventura destacaria els clàssics: les tres classes d’esclata-sangs, els picatornells, la gírgola de poll, blaves, cogomes, peus de rata, cames de perdiu, les diferents gírgoles… Tots aquests noms són populars d’aquesta part de l’illa però poden canviar segons el poble.

Quin és el secret per saber si un bolet és comestible o no?
No hi ha cap secret. Només fa falta conèixer-los, demanar molt i no fer mai mal a la natura, anant molt alerta a espenyar res.

Quin consell donaries a una persona que vulgui començar?
Jo crec que la gent ha d’anar coneixent els bolets i la millor manera és visitar la secció micològica del Museu. També poden consultar el llibre Bolets de les Balears, sobretot el primer tom. perquè hi ha descripcions molt detallades sobre tots els bolets. És important saber quina relació hi ha entre el bolet i els arbres o les plantes perquè els bolets fan simbiosi amb certes espècies. Cal recordar que no només hi ha esclata-sangs, hi ha moltes classes de bolets, A més, et diria que mai els possin dins bosses de plàstic perquè fan malbé el bolet sinó que duguin un paner; un raspall de dents per fer la terra neta i una ganiveta petita i sempre anar amb roba i calçat còmode.

Tallar o arrabassar?
Hi ha autors que diuen que s’han de tallar i d’altres que s’han d’arrabassar. Jo personalment els arrabàs i després els tall. Això sí, s’ha d’anar alerta a posar terra dins del senalló.

Diries que ha disminuït la quantitat de bolets pel fet que hi hagi més gent aficionada?
No. Sí que és vera que hi ha bolets que han reduït les seves poblacions degut al canvi climàtic. No plou durant la primavera i aquest és un factor importantíssim perquè creixin els bolets perquè és quan es desenvolupa el miceli. També és freqüent que durant la tardor plogui molt tard i això també influeix.

Back To Top
Search