skip to Main Content

“Canviarem els estatuts de la junta de districte i la reforçarem per dotar-la de competències”

[pullquote] És un dels vells taurons de la política municipal. Dotze anys a la Sala avalen l’incombustible Joan Gomila com a líder d’AIPC, el partit que mandat rere mandat té la clau de volta del govern local manacorí. De les festes del Carme, de l’equip de govern i d’AIPC en parlam en aquesta entrevista.
[/pullquote]

Quines novetats presenten per a enguany les festes del Carme de Porto Cristo?
Seguim una línia continuista respecte dels darrers anys. Seran tres setmanes molt intenses, amb actes per a tothom i per a tots els gusts. Hi haurà jazz, rock, revetla musical… Enguany també presentam la festa de cavalls englobada dins les festes, que serà dia 8 a l’esplanada de devora el Carreró. També hi haurà molt de teatre, teatre al carrer…

Hi haurà canvis a nivell pressupostari?
No. Comptam amb el suport generós de les empreses privades, és la seva manera de col·laborar en la festa i de fer poble. Bars, restaurants, clubs esportius, tothom s’hi implica i això fa que tenguem unes festes ajustades pressupostàriament. A banda d’això també hi ha els concerts a les coves, amb el suport a ONG del nostre redol.

El pregoner d’enguany és en Mateu Duran.
Sí. Fa més de quaranta anys que és guia de les coves, és un bon presentador i comunicador, que ja ha estat presentador de les festes, i també del concurs de nadales. És una veu potent i una persona molt agradable.

Entrem a l’arena política. Quina valoració fas d’aquest any i mig de govern?
Sabíem que tendríem una legislatura amb força econòmica darrere, no com abans. Al calaix hi ha doblers, perquè quan demostres que tens liquiditat et deixen gastar uns doblers, en inversions sostenibles, això sí. Nosaltres en aquest sentit disposam de cinc milions d’euros, i això fa tres anys no hi era. Aquests doblers ens permeten arreglar crrers, aigua, clavegueram…

Cinc milions per a tot el municipi?
Sí. Disposam de dos milions per a coses de manteniment en general, i dels tres milions restants, una tercera part va a la zona costanera. Esperam que a partir de l’actubre es puguin invertir aquests doblers.

Hi ha grans inversions, o tot és manteniment?
Feim una millora del que ja tenim. Les inversions han de ser sostenibles: això vol dir que no pots fer una piscina o un teatre. Però sí que pots fer manteniment de clavegueram, de xarxes, jocs infantils, instal·lacions esportives, zones verdes, escoles… Per exemple, al carrer del Port alçarem el carrer a l’alçada de les voreres i ho deixarem tot empedrat, que vengui tot a peu pla. A s’Illot farem voreres i asfalt, per un total de 5.000 metres quadrats, 15.000 a Porto Cristo i 45.000 a Manacor.Tot començarà a l’octubre.

Les escoles de Porto Cristo sempre estan d’actualitat. Què passarà amb Ses Comes? I d’altra banda, hi haurà escola nova? O no tenim solar?
Integram el carrer de Tramuntana com a zona escolar. La plaça de ses Comes el matí seria zon escolar i l’horabaixa estaria oberta. El carrer ja el tancarem enguany, perquè el curs ja començarà amb les aules prefabricades dins el carrer de Tramuntana, per poder començar l’obra civil dins el pati. Pel que fa a l’escola nova, tenim els terrenys en el polígon 4/7 però no els podrem posar a disposició de la Conselleria fins que no tenguem el Pla General aprovat. La culpa de no tenir solar és només nostra, de l’Ajuntament, o meva, si vols.

Quina relació manteniu els regidors d’AIPC amb la resta de l’equip de govern, amb PI i PP, dos partits que venien d’estar barallats i que sembla que s’han acabat entenent…
De feina bé. la feina municipal són les persones. Hi havia molta gent nova i tothom ha respost molt bé. A nivell de partits, pareixia que no s’havien d’entendre… Però al cap i a la fi tots ens presentam per governar, no ens presentam per estar a l’oposició. A tu et voten per governar. Nosaltres vàrem voler governar amb l’esquerra perquè pensàvem que era bo, que a Palma també hi havia esquerra… Però pels motius que sigui no ens varen voler, i a la fi la democràcia és la democràcia i PI, PP i AIPC sumam dotze… Jo encara no ho entenc.

El canvi a la batlia suposarà canvis a l’equip de govern? I AIPC-SYS, continuarà amb les mateixes responsabilitats?
Tot seguirà igual. Pedro Rosselló passarà a ser primer tinent de batle, i Catalina Riera, batlessa. I mantendran les carteres que han tengut fins ara, medi ambient i educació respectivament. I nosaltres continuarem també exactament igual.

Després d’un primer mig any de crispació absoluta, i especialment amb la teva persona, sembla que les relacions amb l’oposició s’han estabilitzat… S’han tranquil·litzat, les coses?
Sí. Les coses han canviat. Al principi es varen acarnissar amb mi, no sé exactament per què. No sé si volien que me n’anàs i deixàs la pista lliure a la gent que ve darrere al meu partit. Feren uns atacs personals que no tenen sentit. Ara no, darrerament la relació és bona i mantenim les converses amb l’oposiicó sense cap problema ni un i quan ens han d’ajudar ens ajuden.

Quin és el futur d’AIPC? Quin és el seu sostre ideològic?
S’ha de mantenir la línia, que ha estat bona. Fa setze anys que estam al govern, llevat dels 144 dies famosos. I nosaltres només demanam el que pertoca. No es tracta de prendre res a ningú. Coneixem perfectament les mancances que hi ha a tots els nuclis i també a Manacor. També hi ha molts de barris a Manacor que coixegen. Hem estat sempre un grup de gent moderada (Jaume Brunet, Bernat Amer, Salvador Vadell, Antònia Llodrà, jo mateix…) i ens hem matengut independents. Ara hem incorporat el SYS, que ha resultat ser una bona idea, perquè la gent que és dels llocs és la que sap quines són les necessitats.

I la junta de districte? Ha de ser entitat local menor?
Volem reforçar-la i canviar-ne els estatuts. L’entitat local menor avui està prohibida. Els portenys pensen que no hauríem de dependre de ningú… però ara que se xerra d’ajuntar pobles, començar una batalla per separar-nos no tendria sentit… encara que els sentiments hi són.

En quin sentit es canviarien els estatuts de la junta de districte?
Per donar-li més competències. Som un vint per cent de la població de Manacor. Voldríem que aquest vint per cent es vinculi a cada departament. Quan no érem al govern vàrem veure que la junta de districte no servia per a res. Volem que governi qui governi la junta de districte tengui més competències i pugui actuar, com a màxima expressió de la participació ciutadana.

Hi ha Joan Gomila per a molt de temps? Ja penses en la retirada?
Per a molt de temps, no. Hi ha d’haver renovació. Acabaré la legislatura. No descart presentar-me, perquè faré el que decidesqui la meva gent. El que sigui millor per a AIPC i per al Port. He passat moments molt bons i molt dolents, però el compromís amb la gent del Port hi ha estat i hi és. I també amb la gent de Manacor.

Back To Top
Search