skip to Main Content

“Cap hotel no hauria de poder pujar de categoria sense oferir un mínim de producte local als seus clients”

“Fins fa uns mesos només hi havia una llei a l’hora de vendre fruita i verdura als hotels: el preu”, assegura el pagès i soci de Terracor, Maties Adrover. Però “començam a detectar un canvi, a partir de les experiències i els tastos que oferim perquè tothom pugui tocar i degustar els productes allà on creixen. Cada vegada hi ha més petits hotels que s’interessen i incorporen menjar local i de temporada”, afegeix Adrover.

Mentre aquest canvi de tendència es materialitza, les associacions agràries plantegen les seves demandes al Govern. “Cap hotel no hauria de poder pujar de categoria sense oferir un mínim de producte local”, reivindica el secretari general d’Unió de Pagesos, Sebastià Ordines. I segons ha avançat a aquesta revista “exigim al Govern un mínim d’un 3% de producte local a tots els establiments hotelers i també proposam posar en marxa un segell de qualitat que reconegui tots aquells hotels que incorporin un 20% o més de productes fets a Balears”, assegura Ordines des d’Unió de Pagesos de Mallorca.

“Estam d’acord amb les demandes de les associacions agràries, és un canvi necessari si volem apostar per la sostenibilitat. També s’haurien de posar en marxa mecanismes per detectar fraus, encara es ven producte importat com si fos fet aquí”, lamenta Maties Adrover.

Circularitat

Les associacions agràries lamenten que la norma vinculi l’augment de categoria dels establiments únicament al compliment d’un seguit de requisits mediambientals, però no faci el mateix amb els productes sembrats a Mallorca.“Molta circularitat i molta sosteniblitat, però no hi ha res que fomenti el consum de producte propi, sembrat aquí”, lamenta el president d’ASAJA a Balears, Joan Simonet. El decret turístic ja està aprovat però en la seva tramitació al Parlament s’hi podran modificar aspectes i incorporar les demandes dels diferents sectors afectats. És en aquest procés que els pagesos volen que s’hi incorporin les seves demandes. La Llei Agrària regula que els pagesos professionals puguin allotjar fins a sis persones a les seves finques amb la condició que els pagesos han de viure a la casa en què lloguen les habitacions. Però la moratòria de places turístiques esborra aquesta opció.

Segons el secretari general d’Unió de Pagesos de Mallorca, Sebastià Ordinas. “Creim que aquestes places turístiques vinculades a una explotació agrària haurien d’estar fora de la moratòria de places aprovada amb el decret turístic, allò que pretenien els pagesos era ensumar la nata del pastís del turisme i comptar amb més elements per donar viabilitat econòmica a fora vila”.A Mallorca, però aquest punt de la Llei Agrària no s’ha desenvolupat i no existeixen les agroestades. Només el Consell d’Eivissa tramitava una norma que permet la comercialització d’aquesta modalitat d’estades turístiques, que amb la moratòria de places turístiques queda a l’aire.

Back To Top
Search