skip to Main Content

“Esperam un any de tensió inflacionista”

El catedràtic en Economia Aplicada, Antoni Riera Font, fa una previsió de com avançarà l’escalada de preus, quins són els seus orígens i l’impacte en el cost del combustible derivat de la guerra d’Ucraïna.

Els preus van en augment…
L’escalada de preus o procés inflacionista va començar abans de la guerra d’Ucraïna i arrossega les conseqüències de la pandèmia. Hi ha un desfasament entre la producció i la demanda i això és el que explica l’escalada de preus. Tot apuntava que es moderaria a partir del mes d’abril, però amb la guerra, a aquesta escalada se n’ha afegit una altra i no acabarà a l’abril. Esperam un any de tensió inflacionista. Una vegada s’estabilitza, els preus baixaran una altra vegada. Però si ho fa una vegada els efectes de segona volta s’hagin produït, els preus es mantenen i el mercat s’haurà d’equilibrar.

Pujaran de manera progressiva?
Exacte. Estam amb un 7% d’inflació i durant tot l’any podríem tenir increments mensuals d’entre el 5% i el 7%. Les taxes d’inflació com les d’aquest moment no es coneixien des del 88. Es perd poder adquisitiu.

Qualcú se’n beneficia?
En termes col·lectius, ningú. En termes individuals, aquells que tenen un préstec a tipus d’interès fix o els que produeixen béns i serveis molt essencials. A més, quan els béns que estan en estoc surten, donen més benefici.

Té conseqüències globals?
Si es manté durant molt de temps, es donaria l’estagflació, que consisteix que durant molt de temps els preus pugen i l’economia baixa. Hi ha menys creixement i els preus creixen a ritmes alts, el que és molt perillós. La inflació és com la pasta de dents, quan surt del tub, és mal de fer tornar-la a ficar i ningú té tanta paciència. Si la inflació es descontrola, poden ser anys de taxes de creixement altes.

Com pot afectar els supermercats, botigues, tendes o transportistes?
L’origen de la inflació té a veure amb el mercat energètic i, per definició, pot estrangular l’economia perquè tot necessita energia. Per aquelles activitats com el transport, suposa un cost molt gros. El preu del kilowatt l’hora s’ha multiplicat per 6,89 € el darrer any.

Quines conseqüències tendria una vaga indefinida de transportistes?
Escassetat i desabastiment, però vull donar un missatge de prudència i seny. Fer compres massives dins les escaldades inflacionistes, fa incrementar el preu.

Back To Top
Search