Skip to content

Catalina Julve i la seva “parcel·la obscura” donen veu i alè a un silenci i un ofec de vuitanta anys

“Julve evita emetre un judici directe perquè l’evidència de les imatges plantegi el conflicte. La creadora fixa la mirada en el passat amb lànim de millorar el futur”. Són paraules de Fernando Gómez de la Cuesta impreses en el catàleg d’Una parcel·la obscura, l’exposició que amb el subtítol de Policromia d’una rebel·lió va inaugurar dijous passat al Centre de Cultura de Sa Nostra la creadora manacorina Catalina Julve. La mostra és el resultat d’una feina que ha durat prop de dos anys i que es va iniciar amb una residència a l’antiga escola rural de Son Negre.

Tot d’una en entrar-hi la mostra convida el visitant a girar la mirada enrere, figuradament, però també de forma literal i explícita. En adreçar l’esguard cap a darrere l’esquena se’ns eleva davant, imponent una gran creu de ferro que serveix de mànec per a una pala, el símbol més clarivident i alhora humil del que significa cavar una fossa. Aquesta escultura metàl·lica, adusta, freda, imperativa, s’eleva amb la verticalitat de les coses imposades i la lleugeresa de la memòria que s’esvaeix irremissiblement al pas dels anys. El ferrer macianer Xisco Perelló ha estat l’encarregat de donar forma a la peça ideada per Julve. A un costat de la primera sala, una vitrina conté objectes i publicacions que ens vinculen de forma corpòria i real amb aquell passat encara bategant.
I a partir d’aquí, la monocronia successiva dona lloc a la policromia coral. Amb carbonet sobre paper, i amb una calidesa que sembla impròpia de la monocromia, Julve estampa la sèrie “Alfabetización de la Primera Brigada Mixta”. Menys figurativa, però molt més impactant sensitivament és el “Corpus, lletania dels innominats” on la pintora manacorina sembla donar veu a l’ofec i el silenci de vuitanta anys. On la por pren forma de ditades i flors negres, esvaïdes i ressuscitades dins una monotípia de llum i ombra.

En abandonar el carbó, i el negre, i la monotípia, entram dins la sala dels colors. Cada obra se’ns presenta només amb el nom del color amb què ha estat pintada: “Verd de cadmi clar”, “Vermell”, “Magenta” o l’impressionant “Blau de Prússia”. La mostra romandrà exposada al local del carrer de la Concepció de Palma fins al pròxim 25 de febrer, però mentrestant diferents accions la complementaran, com la projecció aquesta setmana mateix a Manacor del film “Un cielo impasible”, també la projecció de “Les Perseides” el pròxim 26 de gener” o de “El espíritu de la Colmena”, el 16 de febrer. Dia 21 de gener hi haurà una visita guiada al campament dels Soldats d’Artà, a càrrec d’Antoni Puig; i el dia 28 de gener, una a Son Coletes, ara guiada per Antoni Tugores.

 

Back To Top
Search