skip to Main Content

Coca de garrova

Aquesta setmana us duc una recepta en la què un dels ingredients, si ens despistam una mica, serà car ben aviat, la garrova. Fins i tot per les notícies ha estat protagonista ja que es veu que la garrova ha pujat el preu escandalosament i les Balears en són un dels principals exportadors. Per escriure aquestes línies he cercat una mica per la xarxa meem si trobava alguna informació sobre ella. Però el que més m’ha cridat més l’atenció són les accepcions de la primera entrada del DCVB (Diccionari Català-Valencià- Balear).

A part de la que explica, òbviament, què és una garrova, n’hi ha unes quantes que informen de dites que coneixem molt bé, com la de “guanyar-se les garroves” o “amb aquesta feina n’hi ha per a les garroves!”, que vendria a dir que dona prou per menjar. Però n’hi ha d’altres de les quals no sabia el sentit figurat com a mentider (“ser garrofa” a Igualada), i mentida (“dir garrofes”) o conjunt de mentides.

Es veu que també hi ha objectes que com que s’assemblen a la forma d’aquest fruit n’han agafat el nom com poden ser una peceta de metall “que es posa al cap del fusell del carro perquè no surti la roda” o una “peça de ferro, amb forats, que està entre les dues meitats del cap de la romana del molí de vent” o fins i tot en diuen així al “pa que es feia altre temps, de forma llargaruda i entorcillada, de devers un pam de llargària i dos dits de gruixa” a Ciutadella.

Com podeu veure n’hi ha per a tots els gusts. I parlant de gusts, el d’aquesta coca, he de dir-vos que no és gens dolça, ja ho veureu, pràcticament no du sucre. Però du farina, no us en fieu els diabètics.

Aquesta recepta me la va donar fa molts d’anys el professor d’un institut on vaig fer feina i, no sé si us ha passat mai, que en escriure la recepta no vaig pensar a demanar alguns detalls, cosa que va fer que quan la vaig voler recuperar necessitàs experimentar una mica fins que va sortir. Ben igual que amb les receptes de les padrines. Els que guardau alguna llibreta seva ja sabeu de què us parl. Elles sabien fer les receptes, no necessitaven escriure-ho tot. La nostra memòria no és tan extraordinària com la seva.

Ingredients

• 135 g de farina
• 65 g de farina de garrova
• 1 cullerada de pasta de vainilla
• 1/2 sobre de llevat en pols
• 4 ous de talla mitjana (M)
• 3 cullerades de sucre morè
• 1 cullerada de mel
• 2 iogurts grecs (amb o sense sucre, podeu triar)
• Sucre en pols per decorar

Passa a passa

1. Mesclam per una banda tots els ingredients sòlids i per l’altra tots els líquids.
2. Hi anam afegint els sòlids en unes quantes vegades als líquids, fins que estigui tot ben integrat.
3. Untam el motle amb oli o mantega i hi vessam la pasta. Procuram que ens quedi més o manco pla per sobre.
4. Amb el forn calent a 175º-180º, hi tenim la coca durant uns 45-50 minuts o fins que en punxar-la amb un escuradents aquest surti net.
5. Deixam la coca uns minuts dins el motlle abans de treure’l.
6. Un cop freda la podem decorar amb un poc de sucre en pols.
Ideal si la serviu amb una mica de confitura!

Back To Top
Search