skip to Main Content

Com passarem unes altres festes amb Covid i restriccions?

1. Et pensaves mai que afrontaríem unes noves festes de Nadal d’aquesta manera? Per què?
2. La situació actual et fa creure més o menys en l’estratègia seguida fins ara per les autoritats governamentals i sanitàries (confinaments, vacunes, restriccions socials i comercials, etc.)?
3. Estàs d’acord que ens cal restringir l’activitat social i que siguin els bars i restaurants els qui tornin ser els més afectats?
4. Com creus que afectarà la Covid-19 les teves festes de Nadal? (suspensió de sopars d’empresa, d’àpats familiars, de viatges…)?
5. En sortirem, d’aquesta? Confies que sigui la darrera onada, ja?

“Ens hem relaxat tots i quan ens relaxam no pensam en les mesures”

Imma Mascaró és administrativa.
1. No m’ha vengut de nou afrontar un altre Nadal amb restriccions i mesures. Ens hem relaxat tots i quan ens relaxam no pensam en les mesures ni que pugui tornar el mal temps, encara som optimistes.
2. Decidir les mesures que s’han de prendre ha de ser ben complicat i gens bo de fer. L’estratègia de les vacunes i confinaments em semblen correctes… però el procés per fer-se una PCR avui a la sanitat pública és gairebé impossible si no tens símptomes i la gent no es pot aturar 10 dies per haver estat contacte estret d’un positiu.
3. Estic d’acord que les aglomeracions s’han de restringir. Pel que fa al bars, restaurants o resta d’oci, s’ha de controlar l’aforament i ja que tenen limitats els seus ingressos cercar una solució que garanteixi la continuitat dels negocis, i aquestes gestions són massa lentes.
4. Ens afecta molt: res de viatges ni sopars d’empresa. Les trobades familiars, restringides. Som família nombrosa i no ens reunirem com abans de la pandèmia.
5. En sortirem segur, la cosa és saber quan. M’agradaria pensar que serà la darrera onada, més que res perquè molta gent ja l’ha passat, o el passarà amb aquesta onada.

“Els països pobres pràcticament no han tengut accés a la vacunació”

Joana Maria Vives és professora d’anglès a l’ensenyament secundari.
1. No ho descartava. Si una cosa hem hagut d’aprendre i d’acceptar amb aquesta pandèmia és la incertesa. Tot i així, em sorprèn un poc la magnitud que agafa la nova variant.
2. Em fa creure sobretot en la tasca dels que investiguen el Covid des de fa dos anys. Em fii dels científics i de l’OMS i dels consells que ells ens donen. Les estratègies governamentals han estat molt caòtiques i, de vegades, incomprensibles i això ha produït molta desconfiança.
3. Sobretot, crec que cal apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans. Jo esper que no es tornin a veure afectats bars i restaurants. Tan de bo, el nostre seny ho faci possible.
4. No farem reunions familiars entre nuclis no convivents. Som molts i veim que no és assenyat. No ho paga córrer el risc. L’any passat férem telefonades grupals per felicitar-nos. Supòs que enguany farem el mateix.
5. Queda molt per fer, sobretot als països pobres que pràcticament no han tengut accés la vacunació. Ens cal responsabilitat i solidaritat global. Tot i així, crec en sortirem. Si se’n sortiren de la de 1918, que va ser molt més virulenta i va donar per als “feliços anys 20”, vull ser optimista i pensar que sí, que aquesta serà la darrera gran onada. El virus quedarà per sempre, però crec el podrem “domesticar”.

“No crec que la solució sigui tancar bars i restaurants”

Peter Nicolau és joier i confessa que a la seva família s’han platejat de fer-se uns antígens abans del dinar de Nadal.
1. No, la veritat que no m’ho penssava mai, la cosa s’accelerant molt i es veu que la nova variant és molt contagiosa, i silenciosa, que és el pitjor, ens ha agafat desprevenguts totalment.
2. És una qüestió molt difícil de gestionar, compensar la balança econòmica sense d’eixar d’ofegar més els negocis, i alhora controlar la pandèmia. Això sí, fan tard de pertot.
3. No crec que sigui culpa de bars i restaurants, és ver que són els llocs on més gent s’acumula fora mascareta. El més adequat és donar-li mitja volta més al seny i anar més alerta. No crec que la solució sigui tancar bars i restaurants.
4. Ens afectarà, ja hem suspès un parell de reunions familiars. I també pensàvem fer-nos uns antígens abans del dinar de Nadal.
5. En sortirem, d’una manera o d’una altra, però no crec que sigui la darrera onada. Fins que no enviïn vacunes als països menys desenvolupats, això no s’aturarà. El món és injust.

“No esperava que la sisena onada fos tan gran”

Jordi Pedrals és apotecari i ens explica com veu aquesta sisena onada i com creu que hauríem d’afrontar el futur. “No podem estar sempre darrere mampares i màscares”, afirma contundent, alhora que ens recorda que pel novembre ja varen haver d’anul·lar un sopar d’empresa.
1. Ara just fa un any pensava que amb els vaccins podríem evitar-ho. A partir de novembre, veient el relaxament general, vaig pensar que les festes es complicaven. No esperava, però que la sisena onada fos tan gran.
2. Des de fora, tot sembla més senzill i, a la grada, tothom és el millor entrenador. Compaginar la salut amb l’economia és complicat per bé que, com a sanitari, estic d’acord amb mesures restrictives i passaport covid. Crec que el passaport ha tardat massa a implementar-se i quan s’ha fet, no s’ha ajudat a fer-ho com cal
3. Em sap greu pels bars i restaurants i trob que és injust que hagin de fer de “policies sanitaris”. L’única manera de controlar un augment exponencial d’infecció és la restricció social i més, en llocs tancats on no es col·loca la màscara. Així i tot, la principal causa crec que son els dinars i reunions a les cases.
4. Al novembre ja vam anul·lar el sopar d’empresa i també hem anul·lat el cap d’any amb amics. Els àpats amb família seran pocs i reduïts. Com a sanitaris crec que hem d’intentar predicar amb l’exemple.
5. Ens en sortirem perquè sempre ens n’acabem sortint. Hem de tenir clar que tard o d’hora tots o gairebé tots passarem la covid, però intentarem que sigui de la forma més escalonada possible i que ens agafi amb la vacunació al dia. Mentre no hi hagi una taxa de gent que hagi passat la covid més alta i un augment de la vacunació mundial que eviti noves variants, continuarem tenint onades. De com controlem aquests factors en podrem obtenir onades més o menys grans. Hem de poder relacionar-nos i no podem estar sempre darrere mampares i màscares.

“Ja m’estim més no fer-me il·lusions”

Catalina Cortès és mestra d’escola.
1. No. Realment pensava que no hi tornaria a haver tants de casos i que podríem començar a fer vida més o manco normal.
2. La vacunació és l’eina més important per frenar la gravetat de la pandèmia i no saturar els hospitals, per això la campanya i la gestió han estat adequades. Les restriccions socials i comercials han arribat a ser bastant incoherents i han fomentat la irresponsabilitat social.
3. No, tanmateix les reunions socials es produeixen, i tornar a perjudicar bars i restaurants seria molt negatiu.
4. En alguns casos hem reduït el nombre de persones que serem, però encara està un poc a l’aire. Això sí, farem un petit viatge per tancar l’any.
5. Ja m’estim més no fer-me il·lusions. Deixarem de parlar d’onades, de comptar casos i de rastrejar, però supòs que la covid encara serà un tema d’actualitat durant molt de temps.

Back To Top
Search