Skip to content

El conseller Marc Pons reconeix que el projecte del tren de Llevant està endarrerit i que depèn dels doblers de Madrid

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons (PSOE), es desplaçà dilluns a Manacor per oferir una conferència a la seu de l’Obra Cultural Balear. El tren de Llevant, l’electrificació del ferrocarril fins a Manacor, el projecte del parc fotovoltaic de Santa Cirga i la implamentació d’un bus per evitar el col·lapse del camí de cala Varques varen ser alguns dels temes que abordà el conseller davant un públic que omplí a vessar el local de l’entitat.

Preguntat pel projecte de la línia ferroviària que ha d’enllaçar Manacor amb Artà i Cala Rajada, _una reivindicació històrica de la comarca de Llevant i que l’any 2013 va rebre el suport signat per escrit de tots els partits d’esquerres_, Pons va reconèixer que el tema està “endarrerit”, perquè és un projecte difícil de finançar i que necessita recursos de l’Estat. Explicà que ja en temps a la ministra Ana Pastor es va crea una comissió de seguiment amb l’objectiu de signar un nou conveni ferroviari, però la interinitat del govern de Mariano Rajoy ha suposat un impàs, i ara s’haurà de reprendre el tema amb el nou ministre Iñigo de la Serna. El conseller va explicar que, tot i la insistència del Govern, no s’ha conseguit que l’Estat posi data per a una pròxima reunió de la comissió.
L’electrificació Manacor – Enllaç
Aquest, en canvi, és un projecte que podria estar enllestit el mes de març de l’any que ve, va assegurar Pons. Les obres s’acaben d’adjudicar al consorci Siemens-Man-Sampol, i “en dos mesos començaran”. El projecte suposarà una millora molt important en comoditat, perquè evitarà que els passatgers hagin de baixar a l’Enllaç i a més reduirà en cinc minuts el trajecte Manacor-Palma.

Bus a cala Varques
El responsable de Mobilitat cità també entre altres dels “projectes que es duran a terme durant aquesta legislatura” la implamentació el pròxim estiu d’un bus que arribi a cala Varques per evitar que els cotxes col·lapsin el camí d’accés a la cala verge. Pons assenyalà que aquesta és una proposta que l’estiu passat es va posar en pràctica a ses Covetes i que “l’experiència es valorà com a molt positiva”.
El Govern s’ha proposat també millorar les connexions entre l’aeroport i els nuclis turístics. A la comarca, explicà, aquesta línia d’actuació es concretarà en l’habilitació, durant la temporada turística, d’un bus que farà el trajecte des de l’aeroport fins a Cala Millor amb una aturada a Manacor.

Parc solar de Santa Cirga
El conseller no evità el debat sobre el macroparc fotovoltaic projectat a Santa Cirga, a la carretera de Porto Cristo _molt criticat pels grups ecologistes_, i posà sobre la taula “l’assignatura pendent” de les energies renovables. Explicà que només l’1 per cent de l’energia que es produeix a les Balears prové de fonts renovables, i que un cop descartada la generació d’energia eòlica amb grans molins de vent, que seria “un mal plantejament” per a les illes, el camí a seguir és el de l’energia solar. Pons afegí que el projecte de Santa Cirga, que s’està tramitant en aquests moments, seria “una oportunitat per arribar al 2020 amb un 10% d’enegia produïda per fonts renovables”.
Entre altres de les inversions i projectes que beneficiaran Manacor, recordà la inversió de prop d’un milió d’euros en millores a la zona portuària de Porto Cristo, i la posada en funcionament durant aquesta legislatura de la integració tarifària, amb una sola targeta per a metro, tren i bus, “que serà molt beneficiosa per als ciutadans de la part forana”.

El debat
Acabada l’exposició del conseller, s’inicià el torn de preguntes i els assistents obriren el debat. Es va fer referència, entre altres temes, als múltiples dèficits que té el transport públic ferroviari: la manca d’informació als passatgers, els problemes de la calefacció, les barreres que col·lapsen l’accés… També es criticà que la Conselleria “posi els turistes per davant dels ciutadans que vivim tot l’any a Mallorca”, i es posà l’exemple del bus a l’aeroport que només funcionarà durant la temporada turística, o la manca d’un impost que gravi els cotxes de lloguer.
Entre els assistents hi eren presents representants de l’equip de govern municipal, com la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà; el regidor de Ciutadania, Mateu Juan; i el delegat de Porto Cristo, Joan Gomila. L’acte comptà també amb la presència dels regidors socialistes, i companys de partit del ponent, Núria Hinojosa i Sebastià Nadal.

Back To Top
Search