skip to Main Content

Continuen les negociacions per configurar un pacte d’esquerres a l’Ajuntament manacorí

Hermetisme entre els futuribles socis, mentre AIPC continua esperant si MÉS-Esquerra, PSOE i UP es mantenen fidels a l’esperit dels 144 dies

L’hermetisme és la nota dominant aquests dies entorn de les negociacions que, ja a tres bandes, mantenen els elements negociadors de MÉS-Esquerra, PSOE i Unides Podem per configurar un pacte de govern de cara als pròxims quatre anys. Després d’una primera setmaan de valoració dels resultats i d’assumpció de les forces de cadascú, els representants dels tres partits s’havien trobat al tancament d’aquesta edició per començar a parlar de programa. En paraules de Carles Grimalt, “ara mateix afrontam sobretot el concepte de com hauria de ser i de funcionar el pròxim ajuntament”.

De fet, segons explica Miquel Oliver, els tres grups d’esquerres han fet reunions a dues i a tres bandes i la de dimecres passat no era la primera que es feia amb la presència de representants dels tres partits.

Oliver afirma que les negociacions estan avançades i que “confiam que en pocs dies puguem tancar el pacte”. Interrogat sobre si podria ser aquesta setmana, el líder de MÉS-Esquerra afirma “estam pendents de la disponibilitat de la gent per assistir a les reunions, però en qualsevol cas serà aviat, i no apurarem els terminis”.

Oliver ha explicat que “parlam de coses interessants i tot el que es negociï ara farà més fàcil el que hagi de venir més endavant”. En aquest sentit, ha afegit l’exbatle que “debatem sobre l’estructura de l’Ajuntament, establim les àrees que hi ha d’haver, les delegacions que es fan i els matisos sobre les polítiques que s’hi han d’aplicar”.

Davant el rumor que el PSOE podria demanar accés a un temps de batlia durant aquest quatre anys, Miquel Oliver confessa que “se n’ha parlat, però no ha estat un inconvenient ni un punt de conflicte”.

En qualsevol cas, i sense revelar els possibles acords a que s’hagi arribat en aquest aspecte, Oliver diu que “la fase sobre el debat de la batlia ja està passada i ara ens centram en altres aspectes”. Pel que fa a la relació amb AIPC, Oliver diu que “nosaltres hem proposat que no es tanqui la possiblitat d’incorporar algú altre en el futur”.

Mentrestant el PP sembla conformat a liderar l’oposició durant els pròxims quatre anys, mentre que el PI manté un llumet d’esperança gairebé vana.

Joan Gomila, expectant

Per part seva, Joan Gomila, número 1 d’AIPC-SYS continua esperant la telefonada de Miquel Oliver. “Dimarts vàrem tenir una reunió a la seu de MÉS-Esquerra amb Miquel Oliver, ell i jo. Jo li vaig demanar si volia que hi hagués Antònia Llodrà, i em va dir que l’estimava molt, però que s’estimava més que hi fóssim nosaltres dos tots sols”. El lider porteny diu que “va ser una reunió agradable per les dues bandes, i vàrem xerrar prop d’una hora. Li vaig remarcar que nosaltres hem fet un molt bon resultat. A Porto Cristo només hem perdut 9 vots”. Gomila explica que “som aquí per fer feina. I ens oferim aquesta vegada tots sols. Fa quatre anys ens ajuntàrem amb el PI perquè pensàvem que això ens feia més forts a l’hora de ser frontissa entre dreta i esquerra”. A la conversa, diu l’apotecari, “xerràrem de programes”, alhora que recorda que “comparant els vots de les autonòmiques veim que els 1.200 vots al Port que va tenir AIPC se’n van 501 a la dreta, 500 a l’esquerra i 201 al PI. Això demostra que som un partit totalment transversal”. Gomila es mostra contundent a l’hora d’afirmar que “no és ver que haguem governat sempre amb la dreta. Quan pactàrem amb Miquel Riera i el PSM i el PSOE va ser perquè quatre anys abans la dreta ens havia enganat”. “Després ens trobàrem amb un PP molt fort, que va arribar a tenir majoria absoluta, i nosaltres havíem de forçar un pacte de cinc o sis partits”.

Gomila explica que a banda de la conversa amb Miquel Oliver, “no he parlat amb ningú més”.
En la conversa sobre programa, a banda d’algunes infraestructures, Miquel Oliver posà damunt la taula la celebració d’un referèndum: “No sé de quina manera, demanant la independència, més autonomia, o menys…, però no hi tenim cap inconvenient”. Ara bé, recorda Gomila que “és bo de fer agafar banderes i després girar-te darrere i veure que estàs tot sol”. Ara l’històric líder porteny espera la telefonada de Miquel Oliver, mentre ens confesa que li han arribat veus que “haurien posat com a condició per acceptar-nos dins el pacte que jo me n’anàs. Ningú me n’ha dit res. Si és així, que ens ho diguin clarament”.

Back To Top
Search