skip to Main Content

Covid-19: un any etern que amenaça d’allargar-se

Estat d’alarma

Després d’un maratonià consell de govern, compareixia el 14 de març de l’any passat davant els mitjans el president espanyol Pedro Sánchez per anunciar l’estat d’alarma a tot el territori estatal. Amb un discurs de contingut altament patriòtic i de tints fins i tot bèl·lics, Sánchez anunciava el tancament de les escoles i la suspensió de tota activitat que no fos estrictament essencial. La població havia de romandre confinada a ca seva.

Primer contagi i primera mort

La web de Cent per Cent publicava el 18 de març de l’any passat el primer contagi a l’Hospital de Manacor. L’impacte mediàtic va ser absolut. 14.000 lectures, i encara avui, la notícia més llegida a www.centpercent.cat. Una setmana més tard moria a l’Hospital manacorí el la primera víctima per Covid-19, un home e 75 anys que patia patologies prèvies.

Cures pal·liatives a l’impacte social

L’impacte socioeconòmic d’una aturada tan dràstica va ser enorme. De forma gairebé immediata els diferents organismes governamentals prepararen mesures per contenir l’allau de demandes d’ajuda. Els ERTO del Govern espanyol, les RESOGA del Govern Balear i lingrés Mínim Vital del vicepresident espanyol Iglesias miraven de posar taps a les vies d’aigua de l’economia domèstica i empresarial. Ajuts per a autònoms, ajuts municipals directes, banc d’aliments completaven el ventall del pla de xoc.

Perimetrats

Recobrat un cert marge d’autonomia per part dels excutius autonòmics, el Govern balear, alertat per un increment de la incidència de contagis a Manacor, que va arribar a un índex de 458 casos per cada 100.000 habitants, el més alt de les Balears. Sense logística per controlar la situació, la mesura hagué de confiar amb la bona voluntat ciutadana. El confinament perimetral s’allargà durant un mes, davant el desconcert de la gent manacorina.

Vals per capitalitzar

Després del confinament perimetral arribà a Manacor la campanya dels vals per al comerç. Rebuda amb escepticisme per part de molts de comerciants, la iniciativa, ben gestionada logísticament, va resultar tot un èxit i generà un moviment inesperat entre la malmesa massa comercial manacorina. 800.000 euros en circulació amb un impacte d’1.659.822 sobre el comerç manacorí.

Vaccins, entre l’esperança i el desconcert

Començàvem el 2021 amb la bona notícia de l’arribada dels primers vaccins, administrats als usuaris de residències i a personal sanitari. Gairebé tres mesos després el ritme és molt més baix de l’experat i encsara no s’ha començat a vaccinar la població general. Mentrestant, s’ha hagut de suspendre l’administració del vaccí d’AstraZeneca per valorar la incidència de trombois entre alguns dels vaccinats.

 

Back To Top
Search