skip to Main Content

“La cultura és imprescindible per a la llibertat de les persones”

[pullquote] Miguel Ángel Moreno, “Bolo” (Màlaga, 1977), és un dels caps visibles de Vaivén Circo, i ha rebut el Premi Nacional de Circ aquest 2016 passat. Ara seran al festival Millor de Sa Màniga per presentar el seu cèlebre Do not disturb.
[/pullquote]

Parlau de fusió de les arts escèniques…

Mes que una fusió, m’agrada més dir que no ens amarram a cap art escènica. Feim el que ens agrada: moviment, interpretació, circ. Un mortal és un mortal, però pots trobar un actor que aprofiti el mortal com a recurs dramàtic. A m’agrada dir que feim el que feim i el que ens agrada fer. Actor que aprofiti el mortal com a recurs dramàtic. Faig el que faig i m’agrada fer.

Diguem, doncs, que no us agraden les etiquetes.
No. Nosaltres feim circ, circ circ.

I podria ser que trieu aquesta etiqueta precisament per la seva capacitat aglutinadora de la resta d’arts escèniques?
Com si fos un contenidor… sí, podria ser. De fet, durant molts d’anys es va pensar en el circ com a esport i no com a art escènica. El que feim nosaltres és teatre-circ, molt diferent del que pot fer, per exemple, el Circ du Soleil, que és circ. Nosaltres lluitam per la dignificació del circ com a art escènica, capaç de generar emocions, plors, somriures, rialles… I omplim els espais escènics, al públic l’atreu el circ contemporani.

Parla’ns de Do not disturb, el muntatge que duis a Millor
Es un espectacle que es basa en quatre persones que arriben a una fàbrica, i els donen uns plànols per construir una cosa que no saben què és. Té una estructura molt potent, perquè deconstruïm petites coses, però també jugam amb la poesia, perquè hi surt quelcom d’entranyable, de poètic, com un cavall de sis metres… sobre el qual, ara sí, feim circ. Ha estat el primer espectacle de circ contemporani global.

Quina proposta musical hi feis? En directe o enllaunat?
És música enllaunada, però composta per Ivan Monje, premi FETEN. Té una forma de fer música molt curiosa. Nosaltres cream els espectacles en silenci i ell sobre la nostra creació genera la música.

Amb quina sensació se’n va l’espectador?
N’hem fet prop de 500 funcions en cinc anys i mig, i la gent se’n va amb il·lusió, amb ganes de veure més circ i més teatre, i això és molt important, en el moment de desmantellament institucional de la cultura, fer que es quedin amb ganes de venir.

La cultura ha de ser un servei públic com ho és la sanitat o l’educació?
Com a mínim l’administració ha de tornar el que donam a la societat. Nosaltres pagam molts d’imposts. I el que jo deman és que no es destinin a fer carreteres, sinó que es reinverteixin en cultura. El deu per cent del PIB és d’oci i cultura. I jo ho pag en imposts i no m’ho tornen. La cultura és imprescindible per a la llibertat de les persones, som lliures des del moment que la cultura entra a les nostres vides. Sense cultura seríem només treballadors al servei del capital. La cultura ha de ser una prioritat per a qualsevol administració.

Com veus aquest festival Millor?
Granet a granet feim una muntanya. La gent valora molt la continuïtat però sense primeres edicions no hi ha continuïtat.

Back To Top
Search