
Les Fires i Festes de Primavera ja han arribat a Manacor! Per les festes és costum brindar amb begudes alcohòliques, normalment un cava o un xampany.
És curiós això de brindar, i les diferents maneres que hi ha arreu del món. Es conta que aquest costum ja ve des de l’antiga Roma. Els verins estaven a l’ordre del dia, i per demostrar que els rivals no volien fer-se mal xocaven les copes amb prou força com perquè el líquid pogués caure dins de les copes de qui estava brindant. Com que hi havia verins que sols amb una gota era suficient per eliminar a una persona, era la manera més segura de saber que seguirien amb vida. Almanco durant aquell brindis… Si és cert o no, no ho sé, però té aquell punt de pel·lícula èpica que és interessant.
En el Museu de Manacor tenim un representant dels afeccionats a les begudes amb espurna, Bacus!
Amb aquests cupcakes no heu de passar gaire pena, només de què us agradin tant que no en pugueu menjar només un!
Ingredients:
Per als cupcakes
- 100 g d’oli de gira-sol
- 150 g de sucre
- 1 pessic de sal
- 2 ous i 1 vermell d’ou
- 200 g de farina
- 1/2 cullereta de bicarbonat
- 40 ml de llet
- 120 ml de VNC Prosecco D.O.C. Brut
- 1 cullerada de confitura de llimona + 1 cullerada d’aigua calenta
Per a la buttercream de merenga suïssa
- 4 blancs d’ou talla M
- 220 g de sucre blanc
- 250 g de mantega
- la pell ratllada d’una llimona
Per a la gelatina de Prosecco
- 150 ml de VNC Prosecco D.O.C. Brut
- 3 fulles de gelatina
Passa a passa:
Per als cupcakes
1.- Mesclam l’oli i el sucre. Quan estiguin ben mesclats afegim els ous, un a un, fins que estiguin ben integrats.
2.- Mesclam a part la farina, la sal i el bicarbonat. Anam afegint-hi aquesta mescla a l’anterior a poc a poc fins que no quedi cap grumoll.
3.- Hi afegim la llet.
4.- Per acabar, afegim el Prosecco. Ens quedarà una pasta molt líquida. La posam dins les càpsules fins a 3/4 de la seva capacitat.
Amb el forn encalentit a 175º, el baixam a 160º en posar la palangana de cupcakes. Els tenim uns 20 minuts, sense obrir el forn fins almanco haver passat 15 minuts. Els traiem del forn una vegada passats 20-22 minuts o fins que en punxar amb un escuradents aquest surti net.
5.- Preparam la confitura de llimona afegint-hi una cullerada d’aigua calenta per fer-la més líquida. Un cop trets els cupcakes del forn, i en calent, els pinzellam amb aquesta mescla. Deixam refredar.
Per a la buttercream de merenga suïssa
1.- Posam els blancs d’ou i el sucre a bany Maria removent de tant en tant fins que en tocar amb els dits el sucre s’hagi dissolt completament i no notem cap granet.
2.- Posam la mescla anterior a la batedora i la batem fins que la merenga hagi pujat i estigui freda.
3.- Afegim la pell de la llimona fins que estigui ben repartida.
4.- Anam afegint la mantega a trossets anant alerta que estigui ben fluixa. Quan faci un poquet que li hàgim afegit veurem que la mescla pareix tallada. Tranquils, deixam que continuï batent durant uns minuts (entre 5 i 10), necessita una estona per emulsionar. Quan estigui ben mesclat veurem que la mescla torna molt sedosa.
5.- Posam la buttercream en una màniga pastissera i decoram els cupcakes freds.
Per a la gelatina de Prosecco
1.- Posam les fulles de gelatina en aigua freda i deixau que s’hidratin.
2.- Posam el Prosecco al foc fins a arribar a 80º. Si no tenim termòmetre, el punt és més o manco quan comença a bullir. Aquest pas és essencial, ja que l’alcohol no gelifica, per tant, li hem de treure.
3.- Afegim les fulles al Prosecco calent. Vessam en un recipient pla i deixam gelificar. Pot estar unes hores.
4.- La gelatina no quedarà molt dura, més aviat fluixeta. Amb una cullera agafam un poquet de gelatina i la posam per sobre dels cupcakes.
I brindem! Salut!




