skip to Main Content

“Desitj que aviat ens donin bones notícies perquè el meu dia a dia comença a ser desesperant”

Neus Moyà (Marratxí, 1984) és una jove mallorquina establerta a Petra i a qui la crisi sanitària de la COVID-19 va aplegar al Perú. Demana un vol de repatriació per poder tornar a casa però després de setmanes de lluita, encara segueix sense resposta per part del govern espanyol. Parlam amb ella sobre els detalls de la seva situació.

La crisi t’aplega al Perú. Què hi feies allà i quan tenies previst tornar?
Vaig partir dia 6 de Febrer amb la intenció de descobrir el país i la meva tornada la tenia prevista pel dia 31 de març. L’inici de la crisi sanitària m’aplega aquí a partir del 16 de març.

I no t’han donat cap opció per tornar?
Varen posar 6 vols de repatriació i prèviament havíem d’enviar les nostres dades a l’ambaixada espanyola al Perú. A mi personalment només em varen cridar d’Iberia directament per informar-me d’un vol de repatriació que hi havia dia 1 de març i el qual, per descomptat, havia de pagar, amb un cost d’uns 400 euros. Amb aquesta situació, no m’asseguraven poder arribar a Mallorca i tot en plena crisi a Madrid quan hi havia més infeccions a la capital. Sense més informació, vaig decidir esperar als propers vols que hi hagués. A més, la companyia amb la qual viatjava inicialment m’assegurava un vol per dia 1 de maig i sense haver de pagar més. Amb tanta incertesa i por de poder-me infectar pel camí, perquè havia d’anar a Lima i en primer lloc, agafar un autobús amb gent que no sabia si havia estat o no en contacte amb el virus i després igual a l’avió, ja que el protocol només establia prendre la temperatura als viatgers però no es feien proves per comprovar si donaves positiu per coronavirus.

I decideixes esperar al vol de dia 1 de maig.
Sí, per tot això vaig decidir esperar. Uns dies després em feren una segona cridada des de l’ambaixada per verificar les meves dades i per demanar-me si volia viatjar en els propers vols i vaig respondre afirmativament però després d’això no m’ha tornat a telefonar mai.

On et trobes ara mateix? Com és el teu dia a dia?
Fins fa pocs dies he estat a Paracas, una petita localitat costanera al sud de Lima. A diferència de molts altres he tengut la gran sort que una família m’ha acollit, tractant-me genial i amb molt poques despeses. Des de dimecres però som a Lima on la situació ja no serà igual perquè aniré a un hostal on tendré moltes despeses i manco espai, Desitj que aviat ens donin bones notícies perquè el meu dia a dia comença a ser desesperant… Estic 24 hores al dia davant de la pantalla del mòbil gestionant aquesta situació. A més, he de fer la meva feina per teletreball i també intent fer renou per totes les vies que se m’ocorren, perquè ens escoltin però rep molt poques respostes aclaridores.

I quina és la situació ara? T’has posat en contacte novament amb l’ambaixada?
Ara la situació és que el govern espanyol dóna per conclosa la seva feina. Primer ens varen dir que el problema era per qüestió d’uns permisos que l’Estat peruà no concedia i ara ja veiem que es tracta d’un problema del govern espanyol que, bàsicament, no vol pagar més,

Hi ha més persones que viuen la teva mateixa situació? Us heu organitzat entre vosaltres?
Som més de 350 espanyols encara per aquí que jo tengui constància, tot i que la darrera vegada que vaig telefonar a l’ambaixada em varen dir que eren prop de 500 persones. Entre nosaltres estam en contacte contínuament per un grup de WhatsApp.

I quines accions o mesures estau prenent?
A escala personal, jo em vaig posar en contacte amb alts càrrecs del consell insular que em posaren en contacte amb el Director General de Relacions Institucionals del Govern Illes Balears, qui ens va ajudar a mi i a tots els mallorquins que som per aquí enviant una carta al Ministeri d’Afers Exteriors demanant la nostra repatriació. També m’he posat en contacte amb un delegat del govern de Catalunya que m’està ajudant molt i que m’ha donat els contactes necessaris per poder arribar a Lima, com a mínim, per estar preparada quan hi hagi un vol disponible, ja que l’ambaixada, si no hi ha vol previst, no t’ofereix el salconduit necessari per arribar a Lima… Aquesta persona ha estat disponible a totes hores i està fent l’impossible per ajudar-nos al grup de catalans i mallorquins que estam per aquí. D’altra banda, també estam mirant d’organitzar un vol xàrter pel nostre compte per poder tornar. Tot i que és més costós per nosaltres, l’únic que haurien de fer és donar-nos els permisos necessaris per poder fer-lo. A aquest nivell de desesperació hem arribat!

I els mitjans de comunicació es fan ressò de la vostra situació?
Jo m’he posat en contacte amb diferents periodistes tant de les Illes com del Perú, oferint entrevistes per donar ressò a la notícia i que ens puguin ajudar. També anam escrivint a les xarxes socials de l’ambaixada per fer pressió perquè ens escoltin i fa uns dies D’altra banda, també es fan actes de mobilització. De fet, a principis de setmana un grup d’aquests espanyols ha anat davant l’ambaixada espanyola a Lima expressament i en persona, posant en risc les seves vides, per demanar que per favor ens ajudin. En aquest grup hi ha gent vulnerable, persones majors de més de 65 anys, alguna dona embarassada o persones amb malalties cròniques que necessiten els seus medicaments i actualment no els tenen a disposició… També hi ha casos de persones que a Espanya tenen gent dependent a qui ja no els poden atendre més i els urgeix arribar.

La concentració d’aquesta setmana davant de l’ambaixada espanyola a Lima.

Com és la situació allà quant al coronavirus?
La situació del coronavirus aquí al Perú és bastant crítica perquè ara ens trobam en el pic de la corba, en el moment amb més infectats per dia! Els hospitals ja no tenen respiradors ni places per atendre als malalts… La gent fa cua per entrar a l’hospital.

Pots seguir les informacions de la situació a l’Estat espanyol?
Sí, de les notícies espanyoles me n’assabent a través de les xarxes socials i alguna vegada per les notícies peruanes, que expliquen la situació mundial i espanyola en concret.

Com us pot ajudar la gent, des de la distància?
Per ajudar-nos crec que l’única manera ja és que es faci ressò de la notícia perquè es tengui constància que el govern espanyol ens està deixant de banda.

Back To Top
Search