skip to Main Content

Desmunten el xibiu il·legal de Cala Varques

L’Ajuntament de Manacor i la Conselleria aconsegueixen desmantellar el xibiu i aturar l’activitat econòmica il·legal de Cala Varques després d’anys de tràmits administratius i judicials.

“Després de dotze anys avui podem dir que s’ha acabat l’activitat irregular que s’ha duit fins ara a la platja de Cala Varques i que tant de mal ha fet a l’indret”, d’aquesta manera presentava el batle de Manacor, Miquel Oliver, juntament amb el Conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Miquel Mir, el final del Xibiu de Cala Varques que durant anys havia desenvolupat una activitat econòmica il·legal a la platja i que ara ha estat desmantellada gràcies a l’autorització judicial del Jutjat del contenciós-administratiu número 3 de Palma.

Sent així, el passat divendres 4 de setembre un operatiu integrat per Agents de Medi Ambient, la Policia Local de Manacor, la Nacional i l’IBANAT procedien a retirar part dels estris i objectes del Xibiu i a precintar tot el recinte. L’endemà d’haver realitzat aquesta intervenció, l’Ajuntament de Manacor i diversos Agents de Medi Ambient han retirat la resta de material que hi quedava.

Cal recordar que des del 2017 la Conselleria de Medi Ambient va iniciar diverses tramitacions administratives per tal d’acabar amb l’activitat del xibiu sobretot perquè el recinte estava situat dins del Domini Públic Marítim- Terrestre i al Lloc d’Interès Comunitari (LIC) Cales de Manacor de la Xarxa Natura 2000, una zona protegida pel seu valor mediambiental. No és fins al maig del 2019 que el problema es va judicialitzar. Tot i una sanció administrativa de 100.000 euros sobre el propietari i davant la negativa de desmuntar la instal·lació il·legal, la Conselleria va enviar dos expedients administratius a la Fiscalia de les Illes Balears per estudiar un possible delicte de desobediència. A partir d’aquí s’iniciava un temps d’espera per la resolució del procés judicial que s’ha anat allargant per mor de l’aparició de la Covid-19, a més, existia la necessitat d’obtenir una autorització judicial per desmantellar el xibiu perquè la instal·lació figurava com el domicili del propietari.

Si més no, al final s’ha pogut resoldre la situació i durant els pròxims mesos s’anirà normalitzant. En parau- les de Miquel Mir, “acabam amb un procediment llarg però que sens dubte ens satisfà i dignifica aquest espai natural protegit”. De fet, els agents públics implicats ho valoren com “una victòria que satisfà el bé públic i l’interès general”. Com apunta el batle Miquel Oliver, “Cala Varques era un lloc on hi havia una sèrie d’interferències i activitats que afectaven l’entorn”. La prohibició el 2015 d’aparcar al camí i, posteriorment, a la carretera o el desmantellament de l’aparcament il·legal han estat diverses intervencions que des de l’administració pública s’han dut a terme per tal de reduir l’activitat econòmica i protegir l’entorn. Un entorn que l’administració continuarà vigilant i protegint per tal que no es reobri l’activitat il·legal que ha marcat durant tants anys la platja de Cala Varques.

Back To Top
Search