skip to Main Content

El polvorí de les residències

El passat mes de març va quedar clar que el confinament total és la mesura més efectiva per evitar el contagi. La població va romandre a les seves cases, va reduir a la mínima expressió, o nul·la, el contacte social, i el ritme de contagis per Covid-19 va descendir de forma automàtica. Ara, durant aquesta segona onada, amb un nombre de persones incessant i en augment constant, hospitals, residències i altres centres sanitaris i assistencials romanen oberts i amb activitat. Una cosa semblant al que passa amb les escoles. Són espais on, evidentment, el moviment de persones és inevitable i on, per molt bé que es facin les coses, el contagi és possible. N’ha estat una bona mostra la residència de Sant Joan. 58 usuaris i 29 professionals infectats han estat el balanç del reconeixement que s’ha fet en aquest centre. És obvi que no es contagiaren tots en un dia. Com també ho és que els infectats assimptomàtics es troben també entre la gent gran.

Un altre centre amb afectació important a la comarca és el de la Font de la Cala. A Manacor, en canvi, com també passa a l’Hospital de Llevant de Porto Cristo, no se n’ha detectat cap cas.

Com se sap, a Manacor tenim una residència privada amb places concertades (veníem d’una residència municipal que, amb l’excusa de ser renovada, va esdevenir privada). No sembla allò més recomanable que les tasques i qüestions assistencials, sanitàries i fins i tot educatives, puguin estar en mans privades. No perdrem les manades pel rostoll, si ho feim així? L’assistència de les persones no es pot gestionar amb criteris empresarials. No s’hi pot plànyer un euro, i en cap cas no es pot pensar en el benefici de l’empresa abans que en el benestar dels residents. Discutim ara i aquí el model, més que no l’efectivitat real de la gestió, que desconeixem.

En qualsevol cas, sí que és cert que la nostra publicació ha mirat d’obtenir informació de la residència de Sant Joan de forma directa i li ha estat impossible parlar amb els seus responsables. A més, els treballadors tenen por que parlar del que hi passa els pugui repercutir negativament amb represàlies laborals o, fins i tot, amb la pèrdua del lloc de feina. L’opacitat trobada en els responsables de la residència Seniors de Sant Joan, que s’han limitat a remetre una escueta nota de premsa, contrasta en canvi amb la bona predisposició de la directora insular Sofia Alonso. És, al cap i a la fi, el contrast, també entre la cosa pública i la cosa privada.

Mentrestant, caldrà veure l’efectivitat de les mesures conjuntes que han articulat la Conselleria de Sanitat amb l’IMAS per fer front a la crisi de contagis a les residències de Mallorca. Hi estarem a l’aguait, i amb els dits creuats perquè la pandèmia continuï sense entrar a la residència de Manacor.

Back To Top
Search