skip to Main Content

Dia Mundial del Comerç Just 2020

En el Dia Mundial del Comerç Just, dissabte 9 de maig, les organitzacions d’aquest moviment reivindicam que, per sortir de la crisi global provocada per la COVID-19, cal desenvolupar un altre model econòmic que posi en el centre els drets de les persones i la cura del medi ambient per davant de l’acumulació de beneficis.
La desigualtat i la crisi climàtica són les principals conseqüències de l’actual model econòmic, basat en un consumisme desfermat i insostenible que té com a únic objectiu la generació de capitals. La crisi sanitària ha posat de manifest la vulnerabilitat d’aquest sistema que deixa enrere massa persones, en condicions indignes, sense les seves necessitats bàsiques cobertes.
El moviment del Comerç Just defensam que la sortida a aquesta crisi ha de ser global i col·lectiva, i ha d’apostar per un canvi en el sistema econòmic que posi per davant la dignitat humana i la protecció del planeta. I posam de manifest que això no només és possible sinó del tot necessari. Aquesta és la nostra reivindicació des de fa unes quantes dècades però enguany, en el Dia Mundial del Comerç Just, volem dir-ho, més que mai, amb una veu alta i clara, encara que haguem de celebrar aquest Dia de manera virtual, i no en els carrers com fèiem aquests anys.
Les nostres principals demandes són:
Les persones per davant dels beneficis econòmics. Drets laborals i vida digna per a les treballadores i treballadors de tot el món. Aquesta crisi ha posat de manifest la paradoxa que moltes de les feines més mal remunerades, com el cultiu d’aliments, són essencials per a la nostra existència. Malgrat això, la majoria dels que hi fan feina pateixen unes condicions laborals indignes, amb salaris per davall del llindar de la pobresa o en sectors informals.
Per la seva banda, les pràctiques comercials de les organitzacions de Comerç Just minimitzen les conseqüències econòmiques i socials per a les seves treballadores i treballadors.
Fer un consum responsable. El nivell de consum és insostenible, ja que no només provoca un perillós deteriorament ambiental sinó que, a més, fomenta fenòmens com la deslocalització d’empreses, la producció en països amb una renda menor i amb manco regulacions laborals; un fet que comporta pobresa per als que estan en les darreres baules de la cadena. Si qualque cosa positiva ha tengut aquesta crisi, ha estat que ens ha fet demanar com a individus i com a societat què és allò realment important.
Reivindicam la necessitat de qüestionar la nostra manera de viure i els hàbits de consum, i feim una crida a comprar a les tendes de barri, al comerç de proximitat i a les botigues de Comerç Just.
Respecte al medi ambient. El coronavirus desafia el nostre món en plena crisi climàtica, com si fos un toc d’atenció davant la urgent necessitat de cuidar l’únic planeta que tenim. Fenòmens com l’escalfament global, la desertificació o la desforestació són algunes de les conseqüències derivades de l’actual model productiu i de l’agricultura industrial, basats en l’ús indiscriminat de recursos naturals, la producció massiva de béns i pràctiques agrícoles com el monocultiu o l’ús de fertilitzants i químics. Les organitzacions de Comerç Just reclamam una transició urgent a un model productiu verd i neutre en emissions de carboni.
En definitiva, la crisi del coronavirus ha demostrat com és d’insostenible i desigual el model de “creixement” econòmic mundial. Les respostes i propostes per sortir d’aquesta crisi no poden caure en les mateixes errades. Hem d’aprofitar aquesta oportunitat per canviar de rumb cap a un model de drets, sostenibilitat i equitat.

Casal de la Pau – S’Altra Senalla

Back To Top
Search