Parlam amb Joan Antoni Cerrato Rosselló (Manacor, 1961), que ha guanyat la modalitat Premi-Beca de Traducció Vidal Alcover, dels Ciutat de Tarragona, pel projecte Finnegans Wake, I, versió de la primera part…
“El Dijous Sant, abans de la processó, escenificam un Sant Sopar vivent”
Quants de confrares sou?
La confraria la componen prop de dues-centes persones. D’aquestes, una mica mésde cent tenen vestit.
Com és aquest vestit?
Pren els colorsde la marededéu del Carme. El vestit és marró i la capa de color crema. L’escut representa el turó del Carmel, que és d’on procedeix la marededéu del Carme.
Quina quota pagau?
Pagam 12 euros cada any. Cadascú té el seu vestit en propietat. Si qualcú ha tornat molt major i ja no pot sortir, sol deixar el vestit a la confraria perquè el puguem cedir a qualque altra persona que vulgui sortir.
Hi ha més homes que dones?
La cosa va per un igual, però predominen sobretot les dones.
I la mitjana d’edat?
Sobretot tenim persones que tenen entre seixanta i setanta anys, però també tenim gent més jove de trenta o quaranta.
Quins actes i processons organitzau?
El dia del Ram, el vespre, feim un via crucis, a les nou quan acaba la missa. El dia del Ram l’any passat també va sortir la somera Tonina. El dimarts sant hi ha la missa dels cofrares, en la qual feim una menció especial per als cofrares que s’han mort durant el darrer any. El Dijous Sant feim un Sant Sopar vivent, a baix de l’escalonada de davant l’església. També escenificam la presa del bonjesús a les oliveres, i a partir d’aquí feim la processó, amb aturades a les diferents caigudes del Crist. El Divendres Sant no feim endavallament, però enguany farem processó, que ja feia tres anys que no en fèiem. El dia de Pasqua anam tots vestits sense caraputxa i som els portadors de la marededéu i el Bon Jesús.
Quants d’anys fa que existeix la confraria?
Es va fundar l’any 2000, ara fa devuit anys. Jo ara en som la presidenta, després de la dimissió de Joan Miquel Riera. En haver passat Pasqua farem eleccions per canviar la junta.
Quin perfil tenen els vostres confrares? Són religiosos?
La majoria són practicants, tot i que no tenen perquè ser-ho. Ten en compte que la confraria va sortir del consell parroquial. Estam molt contents de la col·laboració de la gent.
Quins elements surten a la processó?
Hi surt un pas que va comanar la confraria. És una dolorosa que ens varen fer a Sevilla. També hi ha la banda de cornetes, que duen Toni Bernat Terrassa i Maria Magdalena Oliver. És una banda que va fundar sor Margalida i que té més de cinquanta anys. Joan Tur o Francisco de can Montserrat ja hi tocaven.
Qualque cosa més?
Sí. El Dimecres Sant feim la casa santa adornant una capella de l’església amb tons molt pàl·lids, grocs, blancs…