skip to Main Content

“Dins la careta, has de respirar en molt poc espai”

Antoni Bassa (Manacor, 1974) es va estrenar com a dimoni gros al primer ball de dimarts en substitució d’Antoni Puigserver. Mecànic revisor a la ITV, ha estat vinculat amb el món del ball de bot i amb els Cossiers, on encara balla actualment.

Quines sensacions vares tenir dimarts? Com et trobares?
De tot d’una, com que era nou, hi havia bastanta de concentració dins mi. M’havia de provar. Hi havia moltes coses noves: el vestit, la careta, el bastó, seguir els sonadors, fer cas a la gent… Els primers balls no podia ballar així com a mi m’hauria agradat. Així com anàrem avançant em vaig poder amollar més i ballar com jo volia. M’havia de conèixer en aquesta nova situació.

Una de les preocupacions a l’hora de proposar noves persones per fer de dimonis és la capacitat de resistència. Com et sentires en aquella hora curta, en aquest aspecte?
Quan fans uns balls que no fas normalment sempre hi ha músculs i parts del cos que se’n poden ressentir un poc més. Supòs que aquests dies sortirà qualque esbraonament. Sí que et puc dir que vaig suar molt. Dus la careta, has de respirar en molt poc espai… Però no vaig tenir un cansament per un esforç molt gros.

M’imagín que heu assajat, prèviament.
Sí que hi va haver un dia que vàrem provar amb els dimonis. Jo també m’estimava més que em provassin, que em mirassin. Miràrem dos o tres balls, però després ja no. Hi havia molt poc temps. A mi em preocupava poder dur la careta molta d’estona, més que no assajar.

Has tengut antecessors que hagin estat relacionats amb la festa? Qualque familiar que hagi ballat o sonat amb els dimonis?
Que jo sàpiga no he tengut cap familiar. No he anat a cercar el tema. Balladors de jotes i mateixes, i cantadors, sí. La meva padrina era cantadora.

Seràs tu qui ballarà de dimoni gros els dies 16 i 17?
Sí, seré jo. De cara a l’any que ve, ja ho veurem. M’agradaria que en Toni Puigserver (el dimoni gros que hi ha hagut fins ara) es recuperi i pugui tornar ballar l’any que ve.

T’ha ajudat el fet de tenir experiència en altres danses?
M’ha ajudat a no haver de pensar tant en els moviments que havia de fer i poder estar més pendent del bastó i la careta. Ten en compte que la careta no està feta per a cada persona, i s’ha d’ajustar. A més, és un pes que té moviment.

Has fet cap preparació especial aquests dies?
No, he fet el que faig sempre, anar a caminar un poc o sortir amb la bicicleta. Però no he volgut forçar per no arriscar-me a tenir una lesió a tan pocs dies de la festa.

Back To Top
Search