skip to Main Content

Diversos veïnats de s’Illot indignats per la tala d’arbres per mor de la millora de l’enllumenat

Una de les veïnades afectades, plorant, s’acomiada de l’arbre de davant ca seva

Anna de la Salud

Dia 16 de desembre l’Ajuntament començà un projecte de millora de l’enllumenat a s’Illot, una actuació que comporta la tala de diversos arbres a s’Illot. Es tracta d’una actuació que afecta una part dels carrers Lluç, Pagell, Llop, Gira-sol, Alfabeguera, Lliri, Gessamí i Vauma del nucli costaner. Segons una nota de premsa de l’Ajuntament de Manacor, el projecte té un cost de 350.228,69 euros i les obres, que tenen una durada prevista de 3 mesos, consisteixen en la millora integral de l’enllumenat públic, el que suposa el canvi de tot el cablejat, dels fanals, l’ampliació de les voreres per tal de fer-les completament accessibles i la retirada de l’arbrat afectat. L’objectiu, resoldre el dèficit històric d’il·luminació i els continus i molestos talls de llum .
Així i tot, alguns veïnats de la zona han mostrat la seva sorpresa per l’actuació i també la seva indignació. Es queixen sobretot de la manca d’informació sobre el procediment i pensen que “ara és massa tard per donar solucions”. Apunten també que aquests arbres tenen un gran valor sentimental, ja que molts d’ells tenen més d’una trentena d’anys. Un dels afectats, David Reixach, explicà que un cop començades les obres i després de traslladar la seva queixa, van poder xerrar amb un representant de l’Ajuntament. “Ens diuen que s’havia informat de l’actuació, però que no podien avisar individualment, casa per casa i que posem una instància per fer constar la nostra queixa”. Ara bé, es queixen que l’Associació de Veïnats de s’Illot tampoc s’ha posat en contacte amb els veïnats afectats per traslladar aquesta informació: “Aquests dies hem sabut que s’havien mantingut reunions amb l’Ajuntament, però entre els veïnats afectats no es tenia informació, estam decebuts i indignats” afirma Reixach, que recalca que “està molt bé que facin inversions a la zona i arreglin el problema de l’enllumenat, però no hi ha hagut comunicació amb els veïnats: aquests arbres estaven plantats en aquesta voravia perquè a l’estiu fan una ombra necessària i a l’altra part del carrer, no es necessita que hi hagi arbres”. “Podrien haver posat els fanals a l’altra banda i tothom estaria més content”. A més el veïnat apunta que “els arbres que han tallat tenen història, són éssers vius que havien plantat pares i padrins molts anys enrere”. Així mateix, Reixach apunta que l’Associació de Veïnats de s’Illot s’ha de plantejar quins mètodes d’informació utilitza i com ho ha de fer per arribar a tothom. A més, comenta que “la política hauria de facilitar i controlar que això es fes bé”.
Per la seva banda, fonts de l’Ajuntament informen que els arbres talats se substituiran, però expliquen que “la ubicació no serà exactament la mateixa que l’actual”. D’altra banda, comenten que des del mes de juliol s’han mantingut diverses reunions amb els representants de l’Associació de Veïnats.
Per la seva banda, Rafael Calvente, president de l’Associació de Veïnats de s’Illot confirma que durant l’estiu es van mantenir reunions amb el delegat de Zona Costanera, Sebastià Nadal i explica que “ens va presentar un projecte tancat, on no cabia modificació: ens va dir que sabia que alguns veïnats no els faria gràcia la qüestió dels arbres, però que prioritzaven millorar l’enllumenat”. Pel que fa a la comunicació amb els veïnats, Calvente comenta que duen manco d’un any com associació i que just tenen un centenar de socis “i a s’Illot viuen unes dues mil persones”. “Normalment informam a través d’un canal de WhatsApp o a través de Facebook, però evidentment no podem arribar a tothom, som gent treballadora, no ens dedicam només a fer aquesta feina i fem tot el que podem”. Així mateix, en referència a la comunicació de la institució amb la ciutadania, comenta que “l’Ajuntament ha informat com sempre ho fa: a través de xarxes, en els plens i a l’Associació de Veïnats, tothom fa el que pot” però recalca que no tothom segueix aquests mitjans i a més, diu que una de les dificultats afegides és que totes les comunicacions són en català i gran part de la ciutadania de la zona no l’entén.

Un dels carrers afectats pel projecte de millora de l’enllumenat.

Back To Top
Search