Skip to content

Dues visions d’Europa

Amb les eleccions europees a tocar, parlam amb dos professors de la UIB: dues visions sobre les institucions i la política europees.

Antoni Riera, catedràtic d’Economia Aplicada

“Europa defineix el terreny de joc i a escala municipal es posen els jugadors sobre el terreny”

“Ara com ara, i per unes Illes com les nostres, diria que tot són avantatges des del punt de vista econòmic” explica Riera, mentre afegeix que creu que les institucions i mecanismes que s’han articulat des d’Europa han servit per esquivar la crisi econòmica que hem patit. Per a Riera, l’impacte de les decisions que es prenen a Europa a escala local és “altíssim” perquè bona part del marc polític econòmic ve marcat per Europa però també polítiques ambientals o de caràcter social: “Europa defineix el terreny de joc i a escala autonòmica i municipal es posen els jugadors sobre el terreny” explica el professor d’economia. En aquest sentit, remarca que des d’un punt de vista macroeconòmic, segons ell, el pes d’Europa és molt alt perquè tota la política monetària i bona part de la política fiscal prové de la Comissió Europea i el Parlament Europeu: “Menystenir les eleccions europees perquè ens queden enfora és una errada”. Destaca també que Europa serveix per fer front a problemàtiques globals “que defugen fronteres, com per exemple el canvi climàtic, establint mecanismes de coordinació entre països” però apunta que caldria revisar de tant en tant els lligams que s’estableixen entre regions, països i estats. Per a Riera “Europa és més socialdemòcrata que neoliberal” però apunta que cal esperar a veure els resultats de les eleccions de dia 26. Sigui com sigui, però, considera que la dinàmica europea és capitalista perquè cap de les dues tendències qüestiona els patrons de creixement del model capitalista i l’únic que fan és matissar el capitalisme: “l’única diferència entre un model i l’altre és el patró de distribució, la tendència socialdemòcrata aposta per un model amb incentius de govern i la neoliberal aplica llibertat al mercat” afirma. En aquest sentit, considera que “aquest mix entre capitalisme impur i administració serveix per donar resposta als reptes que tenim plantejats a escala europea”.

Joaquín Valdivielso, professor Titular de Filosofia

“Europa és capitalista perquè el món ho és”

Per a Valdivielso, el problema de l’Europa actual és que “bàsicament és un projecte econòmic, “ l’Europa del capital” que inclou a l’agenda europea polítiques neoliberals. Per al professor, aquest és un dels punts clau que ha fet que el projecte europeu hagi perdut bona part del suport popular. A més, considera que la situació hauria de canviar molt per a poder canviar aquesta dinàmica que els darrers anys ha posat molt d’èmfasi a la política financera a costa de les polítiques socials i que ha estat controlada per Alemanya: “S’ha beneficiat als inversors alemanys i això ha passat factura als països del sud d’Europa” explica Valdivielso. Aquest factor ha pesat en el vessant polític d’Europa perquè ha prioritzat valors financers i monetaristes i ha deixat de banda elements com la cohesió social, la distribució de la riquesa o la solidaritat interterritorial. Per a Valdivielso actualment conviuen dos discursos d’Europa: un que es fa servir de cara a les elits econòmiques i que és purament econòmic i un altre que s’utilitza de cara a l’opinió pública general i que seria més polític i moral referint-se a “la idea d’Europa com un espai de civilització, de cohesió social a través de l’estat del benestar, de multilateralisme i de resolució pacífica i dialogada dels conflictes”. En aquest sentit, creu que aquest doble joc ha estat una de les causes que ha fet que el projecte europeu perdi força i que hagin sorgit propostes d’extrema dreta arreu d’Europa o que s’hagi plantejat el Brexit al Regne Unit: ”Ara mateix l’Europa social està totalment marginada “afirma el professor. D’altra banda, considera que la política europea té un impacte sobre els municipis que ens afecta dramàticament i fa referència a la directiva Bolkestein “que posa moltes traves per a restringir activitats com per exemple el lloguer turístic o la limitació de centres comercials”. Finalment, per a Valdivielso, “Europa és capitalista perquè el món ho és: fins i tot la Xina és capitalista” afirma i afegeix que l’esquerra té el repte de construir una alternativa.

Back To Top
Search