Skip to content

El Centre de Salut de Manacor: gran volum de feina en un espai que queda petit

El Centre de Salut de Sa Torre de Manacor acumula més de 20 anys de vida i un gran creixement a l’esquena, conformat per un equip humà d’una vuitantena de persones, entre personal fix, interinatges i substitucions. Compta amb 16 metges de família, 4 pediatres, 2 metges de substitucions, 1 metge de PAC mòbil, 16 infermeres. 2 auxiliars d’infermeria, 2 fisioterapeutes, 2 comares, 2 odontòlegs i 1 auxiliar dental, 9 persones d’administració, 1 mediador cultural, 2 zeladors així com personal de neteja i de seguretat. Cal també tenir en compte que treballa com a centre docent i que, per tant, també té metges residents

Tot això, per atendre a una població de més de 40.000 persones i amb unes mitjanes consultes força elevades. Al capdavant de tot, el cos d’infermeria compta amb 86.600 consultes al centre i 4.100 visites domiciliàries, segons les dades de l’any 2018. Així mateix, amb una mitjana de 31,6 pacients al dia, els metges de família varen atendre 120.000 consultes en el centre i 1.875 en domicilis. D’altra banda, l’equip de pediatria va atendre 18.300 infants, fet que dóna lloc a una mitjana de 20,5 pacients diaris.
Actualment, el Centre de Salut s’estructura a través d’un equip directiu que es divideix en quatre àrees: coordinació, pediatria, infermeria i admissió i compta també amb la Unitat de Salut Mental d’adults i infantojuvenil i la dotació del 061 que té base al mateix centre de Salut.
Anys enrere les unitats de la costa també formaven part de Manacor però això canvià quan a Porto Cristo va deixar de ser una Unitat Bàsica i va establir el seu propi centre de Salut propi. Ara per ara, Manacor compta només amb la Unitat Bàsica de Salut de Son Macià, que actualment dóna servei tres dies setmanals.
El centre compta actualment amb unes 32.600 targetes sanitàries registrades, fet que suposa una ràtio de 1.800 targetes per cada metge. Es tracta d’una proporció bastant elevada, si tenim en compte que la recomanació del ministeri de Sanitat és de 1.500 per cada professional.
Tot i l’elevat nombre de pacients, l’equip del CS de Sa Torre se les enginya per oferir una extensa carta de serveis a la ciutadania, diversos programes d’atenció a la dona, a l’ancià així com els més joves. També compta amb un programa d’atenció domiciliària així com amb programes diversos per a l’atenció de malalties cròniques o tallers de prevenció i educació per a la salut com el taller de cuidadors, programes per a població immigrada o l’escola de pares.
Actualment l’horari és de dilluns a dijous, de les 8 del matí a les 20 hores. En aquest sentit, una de les reclamacions històriques del nostre centre sanitari és un Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) obert les 24 hores i que estigui dotat amb els recursos i personal suficient així com un nou Centre de Salut, una infraestructura que, per llei, ja fa anys que hauria d’existir. De fet, segons la legislació, hi ha d’haver un Centre d’Atenció Primària per cada 25.000 habitants, una xifra que fa temps que superam al nostre municipi.
Segurament, el nou Centre de Salut compliria les condicions per a la creació d’aquest SUAP i també compensaria les altres limitacions d’espai que ara mateix pateix el CS de Sa Torre.

Back To Top
Search