Skip to content

El Comitè de Son Coletes i l’Ateneu Lo tort organitzen “La ruta de les infermeres”

Les dues entitats duen a terme la ruta en motiu del Dia Internacional de la Dona, una activitat per recuperar la memòria històrica de les cinc infermeres assassinades pels falangistes i per reflexionar sobre el paper de la dona en la Guerra Civil a Manacor.

El dissabte sis de març el Comitè de Son Coletes i l’Ateneu Lo Tort organitzaren conjuntament “La ruta de les infermeres” com un acte emmarcat dins el 8 de març. Tot i les dificultats del moment per mor de la Covid-19 i les restriccions sanitàries, l’acte es va poder dur a terme el 6 de març en grups de deu persones i amb la guia de Pere Grimalt, Roger Cosso i Jornet, Lara Gelabert i també  Antoni Tugores, investigador en profunditat dels esdeveniments que van ocórrer durant la Guerra Civil a Manacor i, en particular, de la tràgica història de les cinc infermeres que van arribar a Mallorca amb l’expedició del capità Alberto Bayo el 1936.

Segons explica Lara Gelabert, membre del Comitè de Son Coletes, la ruta va servir també per explicar el paper de la dona a Manacor abans i després de la Guerra, la dicotomia entre la dona que treballava al món agrari i la que feia feina de perlera. A més, es parlà sobre el rol de la dona en la guerra, per exemple, com moneda de canvi si els repressors cercaven l’home o el fill.

 

Els sis punts de la ruta

La visita comprenia sis punts ubicats al nucli de Manacor. Si tenim en compte les imatges, de dalt abaix i d’esquerra a dreta, el primer dels punts es trobava a Sa Torre, el centre de la Falange quan va esclatar el cop d’estat. A partir d’aquí la ruta es dirigeix al centre de Manacor per abans, aturar-se al Claustre de Sant Vicenç, que havia sigut usada com Hospital per malalties venèries però també com a presó. En tercer lloc, el grup es dirigia a la plaça de Sa Bassa, on hi havia la seu de la CEDA i lloc on es duien a terme desfilades i concentracions feixistes. Allà mateix, van portar les infermeres al que ara seria el restaurant Mig i Mig per torturar-les. En el quart punt, es va visitar la Casa del Poble, al carrer d’En Bosch per arribar al carrer d’Artà que era la via per on passaven republicanes i republicans que duien a matar. Continuant per aquest carrer, hi havia una aturada al darrer dels punts que era a l’escola de Sa Graduada, ubicació on van estar les infermeres abans de ser assassinades.

Back To Top
Search