Skip to content

NOTÍCIA

El Comitè de Son Coletes reclama un front comú per aturar el creixement de l’extrema dreta

Més d’un centenar de persones acudiren novament al cementeri per recordar els represaliats del 1936 i demanar una nova república

“L’extrema dreta, com un ou nial mal covat, put dins el niu de la vergonya. Hi han estat sempre, no se n’han anat mai. No han canviat mai. Ni tan sols de camisa. Ara, com va passar el 1936, veuen perillar l’statu quo que tant els agrada de servar”, amb aquestes paraules alertava Mar Bel, encarregada de llegir enguany el manifest del Comitè de Son Coletes de l’auge de l’extrema dreta a l’Estat espanyol, que ha reaccionat davant les veus de cada vegada més nombroses que reclamen república o davant les ànsies de llibertat del poble català. El manifest, que declarava Felip VI i son pare com a “hereus del franquisme”, reclamava la constitució d’un fron comú per plantar-los cara.

Tot això, sense renunciar tampoc a la idea per la qual moriren només a Manacor centenars de persones, la constitució d’una nova república: “Cal que combatem amb vehemència, amb contundència i amb valentia els racistes, els nacionalistes excloents, els homòfobs, els masclistes, i tots els qui odien la diferència i en fan motiu d’escarni o de propaganda. És perquè som diferents, que tots som iguals. La república del segle XXI ha de ser la república de les persones”.

L’acte s’havia iniciat amb la intervenció de Jaume Servera, arqueòleg membre d’Aranzadi, i besnét d’una víctima probablement afusellada a Manacor, parlà dels avenços que s’han fet respecte de la possibilitat d’obrir les fosses comunes al terme de Manacor i en concret es referí a la troballa de restes de dos enterraments ordinaris a la zona on se suposa que hi podria haver la fossa comuna i que faria albergar esperances de poder iniciar les excavacions amb alguna possibilitat d’èxit. Tanmateix, Servera alertà també de les dificultats que implica l’operatiu, atès que hi ha restes escampades i mesclades entre l’antic cementeri del Pla de Son Mas i el nou de Son Coletes.

L’acte va ser presentat per la periodista Mercè Pinya i també hi intervingué a la flauta Maria Àngela Riera, que interpretà el Cant dels Ocells, i Lara Gelabert i Pau Mas, que interpretaren No era això, companys, de Lluís Llach.

Enguany els encarregats de dipositar la corona de llorer davant la fossa comuna foren Margalida Socias i Sebastià Bonet, familiars de Rafel Valls i Sebastià Bonet respectivament.

Diumenge a Son Coletes hi acudí la consellera de Cultura, Fanny Tur; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i la batlessa de Manacor, Catalina Riera, entre molts d’altres representants municipals de Manacor i de la comarca.

PUBLICITAT

Back To Top
Search