Skip to content

Llegir, la manera més humana de créixer

L’essència i la raó de la nostra existència com a espècie i també com a comunitat és, o això diuen alguns, el progrés. El progrés té múltiples cares: els avenços en medicina que ens han permès assolir una esperança de vida que, en els països occidentals ultrapassa ja els vuitanta anys. També accedim, gràcies al progrés, a comoditats abans inimaginables, que ens fan la vida més senzilla i més plaent: màquines que ens renten la roba i ens fan l’escurada, contacte permanent amb gairebé qualsevol part del món a través d’internet, amb la facilitació de les comunicacions que això implica, millores en el transport i augment de freqüències per volar a qualsevol part del món; coneixement de la natura i de les seves reaccions, amb la possibilitat de preveure i, per tant, prevenir, de terminats fenòmens. Tot plegat forma part d’un camí constant que ens fa sentir més poderosos i forts enmig de l’univers, quan no deixam de ser un polsinoi de llum que s’apaga i s’encèn això com morim i així com naixem.

Sigui com sigui, un dels elements que marca, des de fa mil·lennis el nostre destí com a espècie és la lectura i l’escriptura. La parla i el pensament formen part de la nostra condició animal i més humana, i encara més ho són, atès que es tracta d’un fet creat i après i no innat i intrínsec, l’escriptura i la lectura. Tots aquests progressos de què parlàvem suara ens haurien de fer créixer com a persones i com a col·lectiu, però tanmateix veim que la humanitat no aprèn dels errors comesos al llarg de la història i repeteix situacions que, quan ens són explicades, ens semblen sempre d’altre temps.

Llegir, si la tria està ben feta i amb criteri, ens converteix en persones més sensibles, més sàvies, més humanes, al cap i a la fi.

L’accés universal a la cultura hauria de ser una de les garanties del nostre progrés i del nostre creixement cap a la bondat, la convivència, la solidaritat i la justícia.

És per això que ens agrada tant la festa de Sant Jordi i es per això que aquesta setmana us recomanam un bon grapat de lectures que esperam que siguin del vostre gust. Com diu el gran Biel Mesquida: “Llegiu, que fa tornar guapos!”.

Back To Top
Search