skip to Main Content

“El detallisme en el llenguatge d’Els dies bons i la caracterització dels personatges són brillants”

Dissabte passat va tenir lloc a la llibreria Móndellibres la presentació d’Els dies bons, òpera prima de la manacorina Aina Fullana i que va merèixer el premi València Alfons El Magnànim de narrativa. Ens en parla la musicòloga i professora de música Júlia Mérida (Inca, 1995), que juntament amb Bernat Nadal, va ser l’encarregada de presentar-lo.

Dins quin gènere classificaries la novel·la d’Aina Fullana? Thriller, novel·la negra, novel·la psicològica? Una mescla?
Crec que la novel·la de n’Aina és una barreja de diferents gèneres. No diria thriller ni novel·la negra. Tal vegada psicològica sí pel grau de profunditat amb què entres dins cadascun dels personatges i la manera com l’autora fa servir els punts de vista dels narradors.

És la primera novel·la d’una autora que, a més, és molt jove. S’hi pot intuir, aquesta joventut, en el text? Com?
L’escriptura de n’Aina és fresca i planera. La seva joventut no és el pretext del seu èxit: la novel·la funciona i sorprèn per l’ús d’un lèxic que inclou expressions col·loquials que caracteritzen la nostra generació.

A l’hora de valorar la trama, què en diries? Enganxa? Et manté aferrada al llibre? O és més una escriptura més reposada, més d’idees, potser més poètica, fins i tot?
La trama enganxa. No és de cap manera un llibre de grans descripcions o imatges poètiques. De fet, la manera de presentar-nos els personatges i la seva història és gairebé cinematogràfica i això et proporciona una visió completa dels esdeveniments a través de l’eix cronològic.

Què t’ha sorprès més d’Els dies bons?
M’ha sorprès el canvi de narrador i la capacitat de l’autora per caracteritzar-los d’una manera tan precisa i sincera. A més, el detallisme a l’hora d’utilitzar el llenguatge i el deix personal de cadascun dels protagonistes és brillant.

Els dies bons ha guanyat un premi literari. Quina opinió et mereixen aquest tipus de certàmens? Creus que són útils com a punt de partida per als escriptors novells?
Els premis literaris són una eina fantàstica per començar a fer-se un lloc dins el panorama literari. Sovint, les editorials no reben o no tenen temps de llegir la gran quantitat de manuscrits que reben i convocar un premi és una bona solució. D’altra banda, però, em preocupa que el llibre només es llegeixi perquè ha rebut un guardó. Hi ha literatura que commou més enllà dels premis.

Back To Top
Search