skip to Main Content

“El dimoni quan veu un al·lot l’ha d’encalçar i li ha de fer por, tant és si davall el vestit hi ha un home o una dona”

Els Amics de Sant Antoni ja han convocat com cada any els premis Sant Antoni de Fotografia, de Mostradors i d’Enramellar Frontis, com a part de la tradició dels darrers anys, amb l’al·licient inqüestionable que el 2023 ja no hi haurà cap pandèmia que aturi la celebració de la festa més sentida del poble manacorí.
A part d’això, explica també Jaume Perelló, membre de l’associació, “també participam a totes les dimoniades que es fan a la comarca, des de sa Coma fins a Cales de Mallorca”.

Els Amics de Sant Antoni, però, sempre dinàmics, enguany incorporen dues novetats importants al seu calendari d’actes i accions. La primera, una conferència en què es vincularà la part pagana i la part religiosa de la festa de Sant Antoni, i que tendrà lloc el pròxim 12 de gener a la seu de la Institució Pública Antoni Maria Alcover.

A més, els Amics de Sant Antoni enguany estrenaran nova colla de dimonis. Es tracta de la Colla Jove, que estarà formada per infants menors de catorze anys. “Es tracta d’una colla amb entitat pròpia, perquè volem que el jovent també visqui la festa i no quedi eclipsat pels dimonis grossos. Són dues colles de la mateixa associació”.

Els Amics de Sant Antoni, com tota la gent de Manacor, tenen “moltes ganes que arribi la festa”. Com altres anys, els premis Sant Antoni són convocats a banda de la “festa oficial” de Sant Antoni. “Els premis inicialment els convocàrem els Amics i quan hi va haver l’apropament amb el Patronat els convocàrem conjuntament, però quan vàrem veure que no hi havia possibilitat d’entesa els hem tornats a convocar nosaltres exclusivament”. Els premis, sempre concorreguts, com ho és també el taller de confecció de carotes de dimoni, que comença aquest cap de setmana amb les catorze places ja plenes i amb llista d’espera: “Quan ho anunciàrem, va ser com un caramel davant una escola, les places es varen acabar tot d’una”, diu Perelló. A més, el pròxim 9 de gener, els Amics de Sant Antoni també participaran en un debat sobre la tradició de la festa de Sant Antoni que ha organitzat la delegació manacorina de l’Obra Cultural Balear.

La pintora hiperrealista manacorina Ana Perelló ha donat enguany un quadre a l’associació que el rifarà entre amics de la festa i simpatitzants per tenir fons per continuar fent les seves activitats. Es tracta del dimoni gros de la colla de dimonis dels Amics sortint de l’infern. Els tiquets per participar a la rifa d’aquest quadre es poden adquirir Imatges, Comercial Balear, Calabruix i Hierros y Aceros.

Des de l’Associació Amics de Sant Antoni estan també atents a tots els debats que hi ha entorn de la festa, com ara per exemple la participació de les dones en el ball dels dimonis. “La nostra primera presidenta va ser una dona, el nostre primer llumer ha estat una dona. Dia 16 vespre ballarà una dimònia nova…”, diu Jaume Perelló, que afirma que “no veig el perquè de les reticències que té el Patronat en aquest tema, i no ja sols en el fet que hi entri una dona, sinó també que hi pugui ballar qualcú que no sigui Aleix o Pastureta. No hi ha cap problema perquè la festa evolucioni. El dimoni quan veu un al·lot l’ha d’encalçar i li ha de fer por, tant és si davalll el vestit hi ha un home o una dona”.

Back To Top
Search