Skip to content

“El feminisme que ve s’ha de basar en la cura de les persones, en l’ecologia i també en el municipalisme”

Cristina Salom (Manacor, 1967) publica La veu de Lilit. Davant la ceguesa patriarcal. És el primer assaig de l’escriptora que situa les causes profundes del patriarcalisme en la religió i l’economia. En parlam amb l’autora, que ha presentat aquesta novetat editorial a la Institució Alcover.

Què representa la Lilit bíblica que menciones en el títol?
Els textos parlen de Lilit com la dona primordial. La que va néixer del fang primigeni, igual que Adam. És la dona no supeditada ni sotmesa. I és tot un referent pels feminismes.

I quina és la ceguesa patriarcal de què parles?
Vaig pensar que era necessari analitzar les causes que han fet que qualsevol producte o acció que ha sorgit de les dones ha quedat supeditat davall el burca de la infravaloració. Els textos bíblics ja diuen que la dona és susceptible de ser culpable, que les dones som de naturalesa perversa. I això ho diuen la tradició judeocristiana i moltes altres religions. I les religions, i també l’economia, han condicionat i donat forma a la nostra manera de viure.

L’economia és masclista?
Qualsevol teoria econòmica, encara que sigui actual, deixa de banda les cures familiars que normalment recauen sobre les dones. Si una dona es dedica a atendre els fills o els pares, deim que és una dona que no fa feina. És una dedicació i un treball que en l’economia neoliberal no té cap valor. I això que la família és la cèl·lula en què es basa la nostra societat.

Com va sorgir la idea de fer aquest llibre, el teu primer assaig?
Les responsables en varen ser n’Antònia Matamalas, na Magdalena Gelabert i una pregunta concreta: Per què no hi ha noms de dones als carrers de Manacor? Primer vaig plantejar la possibilitat d’explorar biografies de dones, però ho vaig trobar poc motivador i per això vaig decidir documentar-me molt i analitzar les causes més profundes del patriarcalisme.

I què pot fer la ciutadania per acabar amb aquest ‘patriarcalisme’ que tot ho impregna?
L’economia neoliberal que vivim només es dedica a protegir el mateix sistema. No protegeix les persones ni la societat. I sense les persones l’economia col·lapsa. De fet, ja està col·lapsant. L’aposta de futur igualitària i justa, que és el que defensa el feminisme, ha de ser el municipalisme llibertari.

Què vols dir amb municipalisme llibertari?
Vull dir que el feminisme del futur, el feminisme que ve s’ha de basar en la cura de les persones, en l’ecologia, que és la cura de la natura, i també en el municipalisme. L’única manera en què les ciutadanes i els ciutadans podrem sobreviure és en micro societats que permetin desenvolupar una economia justa, circular, ecològica i igualitària.

No sona una mica utòpic tot això?
Potser, però la pandèmia i la Covid varen demostrar que és possible fer florir la solidaritat entre els veïnats, les persones podem protegir els nostres conciutadans i els municipis i els ajuntaments poden desplegar totes les seves competències i reclamar-ne més. Crec que el llibre pot servir per deixar clar què és el feminisme i quin és el futur que proposa. Un demà igualitari, respectuós amb les persones i amb l’entorn.

Back To Top
Search