skip to Main Content

Els animals de ferradura, protagonistes de la festa

Són molts els cavallistes que tant el dissabte de Sant Antoni com per les Beneïdes treuen les bísties a passejar i a beneir

“Som devers deu i sortirem de muntura, amb guardapits negre, camisa blanca i el cavall vestit de blanc. Tots sortim igual, per fer grup”. Qui parla és Tomàs Massanet, un dels deus cavallers que surten agrupats per les Beneïdes. La majoria són components alhora dels Cavallers de Sant Jaume, “però aquí no sortim com a tals, perquè a més hi ha dos al·lots que no són dels Cavallers”.

No han de fer massa preparatori. Diu Massanet que “sortim cada setmana, agafam el cavall el vestim i partim. Ho tenim molt per mà. Això sí, el dia abans feim els cavalls ben nets, i el mateix dia de les Beneïdes, pegam una darrera raspallada, feim dues trunyelles, els vetim i cap allà s’ha dit”.

Enguany, a més, “tenim previst anar també a les Beneïdes de Muro, perquè tenim uns companys que venen a les d’aquí i així els tornam la visita”.

Massanet explica que l’afició d’aquest grup de cavallistes és “simplement fer muntura per fer excursions, no són cavalls per córrer, sinó per fer sortides cada diumenge, anar a berenar amb els amics…”. Els Cavallers de Sant Jaume són ara mateix vint-i-dos i fa anys que són part indispensable de la festa del patró manacorí, Sant Jaume, però també els agrada participar a la festa d’hivern, la de Sant Antoni.

No són les úniques bísties que podem veure durant aquestes festes. Enguany són protagonistes al programa les mules que estiren el carro de la Colcada, un parell que ha d’estar avesat a la festa i a la bulla i la disbauxa. També els darrers anys ha cobrat molta popularitat la somera portenya Tonina, líder del vespre glosador previ a la festa de Sant Antoni a Porto Cristo i que també visita Manacor el mateix dissabte de Sant Antoni.

A més, però, de na Tonina i de la Colcada, un nodrit grup de cavallistes surten, ja sigui amb muntura, amb carros antics o amb cabriols, el mateix dia 16 pels carrers de Manacor i volten pels foguerons per donar una imatge pintoresca i participativa a la festa.

Back To Top
Search