Skip to content

Els Ciutat de Manacor premien els treballs de Rosa Teresa Pagès, Marta Pujades, Joan Mahiques, Toni Cabré i Raimond Aguiló

L’acte d’entrega dels Premis Ciutat de Manacor enguany ha comptat amb una convidada d’excepció. “En aquesta edició els premis es dediquen a una persona que ha entregat bona part de la seva vida a escriure i que tenim el plaer de tenir avui entre nosaltres”, explicà l’actor Joan Miquel Artigues referint-se a l’escriptora manacorina Maria Antònia Oliver, que enguany ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. L’actor exercí de presentador de la cerimònia que va servir per homenatjar l’escriptora. Així, Maria Antònia Oliver va rebre de mans del batle, Pedro Rosselló, i de la delegada de Cultura, Antònia Llodrà, una obra pictòrica feta pels usuaris d’Estel de Llevant, l’associació pro salut mental de Manacor i la comarca del Llevant.

Tot seguit, i amb la banda sonora oferida pels músics Bartomeu Barceló, a la trompeta, i Ferran Vaquer, al teclat, s’anunciaren els guanyadors de les diferents categories dels Premis Ciutat de Manacor 2016. Uns premis impulsats per l’Ajuntament, que premien i promocionen projectes acabats d’artistes i escriptors emergents o consolidats, d’arts plàstiques, assaig, teatre, poesia i novel·la. Tots els guardonats, a més de la dotació econòmica, han rebut un plat de ceràmica fet en els tallers d’Aproscom. Cal recordar que els Premis Ciutat de Manacor preveuen també l’edició de les obres literàries premiades i l’exposició de l’obra visual.

Durant el seu parlament el batle, Pedro Rosselló, ha destacat que “la capitalitat cultural de Manacor és reconeguda arreu i els premis que hem concedit avui apuntalen aquesta idea”. Uns premis que “simbolitzen la veu viva i lliure d’un poble plural”, conclogué el batle.

Tot seguit, el palmarès dels premis:

Premi Ciutat de Manacor de Novel·la, Maria Antònia Oliver: Rosa Teresa Pagès i Pallisé, per Negra

El jurat, format per Daniel Capó, articulista i crític, Jordi Nopca, cap de l’àrea de cultura de l’Ara, i Jaume Claret, doctor en Història, professor de la UOC, articulista i escriptor, han triat el text d’una autora nascuda a Reus el 1967, llicenciada en filologia catalana i formada en la gestió empresarial ha compaginat la feina com a professional en el món de la publicitat i els mitjans de comunicació amb la docència universitària. Com a escriptora, ha publicat alguns reculls de contes i ha estat guardonada amb diversos premis. La dotació d’aquest premi és la més elevada dels Premis Ciutat de Manacor, consisteix en 5.000 € i en la publicació de l’obra.

Premi Ciutat de Manacor de Teatre, Jaume Vidal i Alcover: Toni Cabré, per Silencis

El jurat format per Tomeu Amengual, director del Teatre de Manacor; Joan Toni Sunyer, actor i director, i Guillem-Jordi Graells, dramaturg, director i crític, han concedit el premi a Cabré per un text teatral que indaga sobre certs aspectes criticables de la societat actual, a partir de la recerca de la identitat d’una persona desapareguda, implicada en fraus immobiliaris. L’autor va néixer a Mataró el 1957. A més a més de dramaturg i guionista, és enginyer i gestor cultural. Ha rebut diversos premis i publicat diversos textos teatrals que aborden temes de caire sociològic com la violència de gènere, la corrupció o l’integrisme. Ha escrit guions per a sèries de televisió com Poble Nou, Secrets de família, Nissaga de Poder, Laberint d’ombres i La Riera, i ha adaptat per a la pantalla la novel·la de Sílvia Alcàntara, Olor de Colònia. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra.

Premi Ciutat de Manacor d’Assaig, Antoni Maria Alcover: Joan Mahiques Climent, per l’obra Els morts agraïts

El jurat configurat per Gabriel Seguí Trobat, Felip Munar i Munar, i Margalida Coll Llompart, docents i investigadors de la Universitat de les Illes Balears, han determinat que l’obra guanyadora sigui per un estudi que té com a eix temàtic el culte dels difunts, les aparicions del més enllà, i la col·laboració entre morts i vius. Un assaig basat en el cicle rondallístic del mort agraït. El guardonat va néixer a Gandia el 1978. És llicenciat en filologia catalana i en filologia hispànica per la Universitat de Barcelona, on es va doctorar l’any 2009. S’ha dedicat a la recerca en diferents projectes de la Universitat de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Catalans i també a la docència. Ha estat guardonat amb diversos premis de poesia i de recerca filològica, i ha publicat més de cinquanta treballs en revistes o volums col·lectius. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra.

Premi Ciutat de Manacor de Poesia, Miquel Àngel Riera: Raimond Aguiló per l’obra La pols de la calaixera

Les poetes Àngela Cardona, Glòria Julià i Lucia Pietrelli, jurat d’aquesta edició, han distingit l’obra perquè és un recull equilibrat de gran qualitat literària, mesurat, harmònic pel que fa al ritme i a la cadència. I per ser un poemari ben treballat, amb un llenguatge ric i capaç d’arribar al lector però, al mateix temps, suggerent i evocador. Raimond Aguiló va néixer a Falset el 1950 i ha combinat la seva feina al món financer amb la vessant de poeta. Tot i que escriu d’ençà que era jove, no ha estat fins als darrers sis anys que ha donat a conèixer la seva obra publicant nombrosos poemaris, guardonats amb diversos premis literaris d’arreu dels territoris de parla catalana. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra.


XXIII Premi Ciutat de Manacor d’Arts Plàstiques: Marta Pujades, per l’obra Vel

El jurat integrat per Fernando Gómez de la Cuesta, comissari i curador; Horacio Sapere, artista; Pep Llabrés, galerista, i Nekane Aramburu, directora del Baluard. Ha decidit atorgar aquest premi a una artista visual jove, nascuda a Palma el 1990, llicenciada en belles arts per la Universitat de Barcelona, màster en fotografia i disseny a la Universitat Pompeu Fabra i Elisava, i molt interessada en el tema de la identitat i les propietats de la imatge. L’obra guardonada rebrà una dotació de 4.000 €, i es pot veure des d’avui mateix al Museu de Manacor, torre dels Enagistes, juntament amb les altres obres que han estat seleccionades pel jurat.

Back To Top
Search