skip to Main Content

Els comerços de Manacor cedeixen i s’acaben adherint al Black Friday

Principalment, són les tendes de roba i informàtica les que més benefici en treuen, però a Manacor és una tendència que no acaba d’arrelar. Enguany va coincidir amb l’encesa oficial dels llums de Nadal, i per això una gran quantitat de persones es varen congregar al centre del municipi. En contra de la seva voluntat, alguns comerços locals varen aplicar descomptes. En parlam amb Antònia Roig, Jaume Burguera i un responsable d’Electrodomèstics Nicolau.

Antònia Roig: “No ens va quedar més remei que fer el Black Friday”

“No ens va quedar més remei que fer Black Friday perquè els grossos en fan i la gent del carrer t’ho demana”, assegura Antònia Roig, propietària de Ca n’Antònia, Minimón i Vint-i-Vint. Tot i no estar completament d’acord amb aquesta jornada, es varen afegir a una gran quantitat de tendes i varen fer un 20% de descompte en els articles de moda que tenen a les seves botigues. No va posar cartells ni es va deixar endur pel sensacionalisme, simplement informava els clients que entraven per la porta que s’aplicaria una petita rebaixa.

Des de darrere el taulell, Roig va observar un fenomen “curiós”. Explica que la gent només compraven els productes als quals se’ls aplicava el descompte. “No sabem com aturar-ho, ens hem unit a aquesta cosa i allà està clar que és un dia, però aquí ho allargam a 10”, lamenta la propietària de Ca n’Antònia. De fet, a les seves tendes varen plantejar el 20% de descomptes el dijous, el divendres i el dissabte. Però a principis de setmana la clientela continua reclamant els descomptes tot i que des de la botiga no tenien anunciat.

Així i tot, “la gent va respondre bé”. “Es va notar la diferència” respecte d’una jornada corrent a Manacor. “Divendres, que era el dia cum laude, hi va haver una gentada”.

“Perjudica els negocis petits”

“Això perjudica els negocis petits”, lamenta Roig. I és que creu que només són les botigues com les seves que fan “el Black Friday real” en el sentit de fer “el descompte que toca”. Afirma que no canvien cap preu ni cap article de la tenda, mentre que considera “que els grossos fan de tot”. I és que “funcionen amb uns marges de preu molt grossos i aquest no és el nostre cas”, explica. “Nosaltres tenim un marge petit, i per això aquests descomptes no ens suposen un benefici, només és una entrada de doblers”.

Com a alternativa, Antònia Roig apostaria pel moviment Shop Local Day. Aquest es duria a terme una setmana abans del Black Friday, però “només funciona si es fa pinya”. “No es tracta de fer un descompte, pots fer vals, una gimcana comercial i jugar” sense que el calaix pateixi, explica.

Jaume Burguera: “Va venir més gent del que és habitual”

Jaume Burguera és el responsable de la tenda d’informàtica UPI de Manacor. Allà venen ordinadors, pantalles i articles relacionats amb aquests. Per tant, segons les estadístiques, els seus productes són uns dels més cercats durant el Black Friday i el Ciber Monday, dues jornades celebrades aquestes dues darreres setmanes. I, efectivament, divendres varen oferir entre un 5 i un 10% de descompte.

“Va venir més gent del que és habitual”, afirma Burguera. A més a més, assegura que “l’any que ve ho tornarem a fer”, ja que “no es pot lluitar contra això”. Així i tot, està convençut que el Black Friday està més enfocat a les vendes per internet que no als locals ‘in situ’. També per les grans plataformes comercials, les quals “són una gran competència”. Una competència, però, que qualifica de “bona”, ja que “és l’única manera que els clients tenguin una cosa més barata”.

Amb tot, i igual que explica Antònia Roig, els beneficis extrets d’aquesta jornada no són extraordinaris. “És una mica d’ajuda, però no mata”, comenta Burguera. Pel que no s’atreveix a afirmar que sigui positiu pel negoci o no.

Electrodomèstics Nicolau: “La gent se’n va a les grans superfícies aquest dia i, precisament, el dia va ser fluixet”

Igual que Ca n’Antònia, Vint-i-vint i UPI, la coneguda tenda Electrodomèstics Nicolau també va cedir, en part, a les petites rebaixes de divendres passat. “Nosaltres de Black Friday no en vàrem fer, el que fèiem era un descompte a la gent perquè s’havia de fer, ho demanàvem”, afirma un dels seus responsables. “T’has d’adaptar”, afirma. Però no el “varen anunciar com a tal”.
A diferència dels altres locals esmentats en aquestes pàgines, Electrodomèstics Nicolau no va tenir una major afluència de clients del que és habitual. “La gent se’n va a les grans superfícies aquest dia i, precisament, el dia va ser fluixet”, afirmen.

Amb tot, va observar que al carrer Ciutat de Manacor hi havia ben pocs negocis que fessin el Black Friday. Així, té la creença que si més locals s’haguessin sumat al moviment, hi hauria hagut més gent.

Els descomptes, per Reis

Així mateix, no es mostren a favor del Black Friday. Creuen que és seria més bo i beneficiós que es fes per Nadal o pels Reis, que no ara. I és que si es fa a finals de novembre, després la gent no té ganes ni de gastar ni de comprar.

Back To Top
Search