skip to Main Content

Els llits i les escultures de la marededeu morta llueixen al Convent i a l’església Gran gràcies a la feina dels voluntaris

El mes d’agost és ple de simbolisme a la tradició catòlica de Mallorca. A partir de dia 15, els llits monumentals de la marededeu Morta posen el focus en les escultures marianes i el patrimoni religiós que guarden les parròquies. Gràcies a diferents grups de voluntaris es munten les estructures teatrals que recreen l’episodi hagiogràfic que situa dia 15 d’agost la mort de la Mare de Déu, la posterior pujada al cel i la seva resurrecció.

El muntatge dels llits de la marededeu Morta varen ser molt populars a les esglésies de Manacor i de tota Mallorca, però la tradició va caure en declivi i no ha estat fins a la darrera dècada que ha pres una nova embranzida. En part ha estat gràcies a la feina desinteressada de desenes de persones que han posat el seu gra d’arena per impulsar la recuperació i la restauració dels antics llits i les imatges de la marededeu que es guarden a les parròquies i les capelles del municipi. “Manacor deu ser l’únic poble que compta amb tres figures diferents amb aquesta iconografia, perquè hi ha la de l’església Gran, la del Convent i la de la capella de Fartàritx, que s’exposa durant tot l’any”, explica l’arqueòloga i experta en patrimoni, Magdalena Riera. Ella també forma part del grup de voluntaris que cada any munta el llit de la marededeu a l’església dels Dolors.

Més elements a recuperar
“Enguany hem canviat el cobricel del llit, però la nostra il·lusió seria recuperar l’escalinata monumental sobre la qual antigament se situava el llit, però per això necessitam més gent que col·labori en la recuperació d’aquestes peces que es guarden dins l’església i que necessiten una posada a punt abans de poder exposar-se”, afegeix Magdalena Riera.

Si el llit de la marededeu de l’església dels Dolors segueix un model històric per presentar la imatge envoltada de bellveures i àngels, els voluntaris del Convent aposten per un format més sobri i contemporani. La figura de la marededeu es va mostrar restaurada l’any passat per primer pic. “És una escultura del segle XVII que va arribar a Manacor en el context de la Guerra Civil provinent de Barcelona”, concreta Magdalena Riera. “Fins fa ben poc anava vestida i davall la roba hi havia una capa de guix negre.No va ser fins l’any passat que els restauradors varen descobrir les policromies i ara l’escultura és tan guapa que el responsable del muntatge, en Guillem Parera, ha apostat per la senzillesa, precisament per ressaltar la imatge”, explica Sebastiana Andreu, que forma part del grup de voluntaris que fa possible el muntatge del llit del Convent i l’obertura al públic del temple durant l’agost.

Back To Top
Search