skip to Main Content

Els mites centren la 5a edició del festival emParaular

Els mites, aquestes històries antigues, clàssiques, que ens acompanyen des de l’origen del temps, centraran enguany el Festival emParaular, que arriba a la cinquena edició dedicat una vegada més a indagar en les formes de la narrativitat oral.

Segons explica el tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Llorenç Carreres, hi ha una part “clarament definida pels mites grecs, amb La còlera d’Aquil·les, a càrrec de Maria Antònia Salas, i que es representarà dia 18 de setembre, dissabte vespre en la Nit de bruixes i mites. La vetlada la completarà amb Bruixes i dones fosques, el muntatge d’Assumpta Mercader i Maria Carretero. A més, però, a banda d’Aquil·les, hi ha també el Jo, Odisseu, una clara referència a la magna obra homèrica, amb versos de l’Odissea dits pel menorquí Rodo Gener.

El mite d’Orfeu o la valenta estupidesa és l’altra referència grega, en aquest cas representada i preparada per Daniele Fregapane i Carme González. Cal dir que tant aquest muntatge com el de Maria Antònia Salas, són feines d’encàrrec proposades pel festival a aquests professionals dels escenaris. Un fet idèntic passa amb la conferència glosada que encetarà el festival dia 16 de setembre. El ponent glosador serà Mateu Xurí, acompanyat de Bartomeu Payeras. Xurí abordarà en aquesta conferència en glosa elements de ruptura però també de connexió entre la seva generació glosadora i la que, gairebé extingida, els va precedir i que arribava a l’ocàs ara fa una vintena llarga d’anys. Llorenç Carreres destaca que “encara que siguin feines d’encàrrec del festival, després aquests muntatges poden continuar rodant per l’illa, com ja ha passat amb espectacles d’anys passats”.

El festival arribarà a la seva fi diumenge vespre amb La claror, un muntatge de Jaume Miró amb la participació de Toti Fuster i Biel Bisquerra, i que parteix de la figura de Rafela Servera, “Calona”, una de les principals contadores de rondalles que va ajudar Antoni Maria Alcover a configurar el corpus de contarelles que ha omplit durant més d’un segle les vetlades d’infants i famílies d’arreu de l’illa. Rafela Servera ha estat definida com “la darrera Homer de la història”.

Tots els muntatges del festival, com a passat sempre cada any, són gratuïts. Cal tenir present, però, que en les circumstàncies actuals, per acudir-hi caldrà reservar prèviament una localitat. Com passa darrerament a Manacor, a través de la pàgina www.enviumanacor.cat es pot efectuar la reserva.

Tots els muntatges es representen en espais exteriors, concretament al Claustre, a la plaça dels Pares Creus i Font i Roig i també al parc municipal. En tots tres casos, com ha fet sempre el departament de Cultura, es mantendran les distàncies prudencials, sobretot entre les persones no convivents, i tots els assistents hi hauran de dur mascareta.

El públic a qui va adreçat el festival és bàsicament adult, tot i que hi ha un muntatge dissabte dematí que sí que està pensat per a infants. Es tracta dels Éssers fantàstics del mediterrani, a càrrec novament d’Assumpta Mercader, que tendrà lloc al Claustre.

Back To Top
Search