Skip to content

NOTÍCIA

“Els museus volem ser encara més sostenibles, apostar per l’educació i recuperar el contacte amb la gent i la natura”

El Museu d’Història de Manacor ha celebrat una fita inèdita fins ara a Balears. Tretze institucions museístiques de Balears s’han reunit aquesta setmana a la torre dels Enagistes per obrir les portes dels museus a la sostenibilitat. En aquesta jornada s’ha parlat de diferents experiències per apostar per materials reciclables i respectuosos amb el medi ambient, la reivindicació del patrimoni natural o les experiències que fan que un museu sigui un motor de canvis positius en el territori on s’ubica”, explica la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas. I de moment els museus de Balears s’han marcat dues fites prioritàries. “Entre els objectius per al desenvolupament sostenible que marca l’Agenda 2030, els 20 professionals de la museologia que ens hem reunit hem tirat com a prioritaris els que es coneixen com a Ciutats Sostenibles i Educació de qualitat”, afegeix, Magdalena Salas. Amb aquesta tria els museus opten per “fer una nova aposta per l’educació en totes les etapes de la vida i per recuperar el contacte amb la gent i la natura que envolta els museus”, concreta la directora del Museu de Manacor.

Experiències per compartir

Els representants dels tretze museus que s’han reunit al Museu de Manacor també han acordat la creació d’una base de dades que permeti aprofitar arreu del territori propostes i accions com conferències, tallers, activitats i xerrades que puguin resultar interessants amb la finalitat de poder-les programar a diferents indrets perquè el públic de cada museu pugui assistir-hi sense haver-se de desplaçar i així evitar emissions”, expliquen des de l’organització de la I Jornada de Sostenibilitat als museus. De moment els museus de Balears compartiran propostes que girin al voltant de la sostenibilitat, però l’objectiu final “és poder sumar propostes que puguin ser atractives perquè les puguin aprofitar els visitants i també els encarregats de la programació als museus”, concreta Magdalena Salas.

Durant la I Jornada de Sostenibilitat als museus que dilluns es va celebrar a la torre dels Enagistes ja es varen donar a conèixer algunes iniciatives que ja estan en marxa. “Hem conegut que el Museu de Menorca opta per evitar els plàstics i aposta per la fusta i el cartó reciclat, que el Museu de Son Fornés de Montuïri té en marxa projectes per conèixer la natura mitjançant l’arqueologia o tota la tasca que fa el Museu Marítim en les vessants socials i de recuperació de la tradició oral i la cultura immaterial dels antics pescadors i dels oficis tradicionals relacionats amb la mar”, remarca la directora del Museu de Manacor.

A més d’aquests museus, també assistiren a la jornada la Fundació Mallorca Literària, el Consell d’Eivissa, el Museu de Ciències Naturals de Sóller, Can Balaguer de Palma, el museu Can Ros d’Eivissa, entre moltes altes institucions museístiques de Balears. Està previst que en el 2023 els museus es tornin a reunir per fixar nous objectius i avaluar tot el que ara es començarà a desenvolupar.

PUBLICITAT

Back To Top
Search