Skip to content

“Els rètols antics tenen valor estètic i històric”

Sebastià Sansó Vanrell (Manacor, 1978) és historiador i historiador de l’Art, fa feina al Diari de Mallorca, a la delegació de Manacor. L’entrevistam, però, per una altra inquietud que té. Fotografia rètols i cartells antics de Manacor.

D’on et ve aquesta idea de fotografiar i recollir rètols antics?
Això va començar un dia per casualitat; vaig aparcar a la Via Palma, davant un rètol pintat a la paret, antic, molt gros, de Perles Majòrica. I em va fer com a llàstima, perquè està mig esborrat, una heura se’l menja, crec que en dos anys estarà tapat o serà invisible. Simplement li vaig fer una foto perquè em va agradar estèticament. I vaig pensar que era una manera que en quedàs constància. Avui en dia, poca gent es gira per amunt i mira què hi ha. O ho veus, però no penses que tengui una importància històrica. A partir d’aquí, vaig decidir fotografiar i publicar un d’aquests rètols cada dia, al Facebook, amb l’objectiu d’arribar als 365 dies… Però segons els criteris que m’he posat no ho aconseguiré, ara en duc noranta-dos, i a Manacor ciutat crec que puc arribar als cent cinquanta, però si vull complir el meu objectiu, hauré de seguir pel Port, Son Macià, s’Illot…

Quins criteris tens?
Bé, és una cosa subjectiva, personal… El criteri és que jo no me’n recordi que l’han posat o canviat. I ara faré 40 anys, per tant, són rètols o cartells que fa 30 anys que no han patit cap canvi, que jo sempre he vist, Però ja et dic, és només per posar un límit.

I quina casta de rètols has trobat i recollit?
En principi tenia pensat fer només els pintats a les parets, tenia el de Majòrica, el de Mobles Parera… N’hi ha uns quants d’aquests pintats, de grossos en deuen quedar només mitja dotzena. Hi ha el de Firestone a Via Majòrica… En principi volia fer negocis locals de Manacor, tendes o marques pròpies, però per la seva antigüetat, anuncis com aquest de Firestone també els pos. He recollit també rètols de neó, que és un tipus de rètol que cada pic s’utilitza manco. Hi ha el del Bingo i Sala Imperial, que eren allà mateix i ja no funcionen. Que funcionin ara, només hi ha el d’Embulls, Can Fai i Sono Music. Hem perdut els de l’Aha i Xarop. Un altre dels perduts, que l’Ajuntament promocionava antigament, és el de Perles Manacor, de les rajoles amb peixos, que va en Pífol. També hi ha el de rajoles d’Autobusos Manacor i Porto Cristo, que encara fa servei. Llavors n’he recollit d’altres castes com un monòlit molt petit que té el símbol de Telefònica, que hi ha a l’encreuament del cementeri; els rètols de les farmàcies, qualque mosaic… La majoria estèticament no tenen molta rellevància, però històricament sí.

I l’objectiu del recull seria deixar-ne constància…
Sí, faig les fotografies perquè no desapareguin, per tenir una constància visual. El 80% estan en perill, perquè són negocis tancats o a cases on ja no hi viu ningú, i parets allà on si algú paga més, s’emblanquina i se’n posa un de nou. Per això ho faig, perquè la gent prengui consciència del que hi ha, en sentit estètic i històric, i que no desaparegui. Ara he fet les fotos amb el mòbil, però quan tengui el recull fet, m’agradaria fer una fitxa de cada rètol, fer les fotografies més ben fetes, i fer una petita explicació de cada un.

Com és el procés de selecció? Ja coneixies els rètols? Passeges amb la intenció de descobrir-ne?
Jo en tenia uns quants localitzats, vaig començar amb els de paret, els que veus més a primera vista, i quan en veia un, el retratava. Ara, quan els que em manquen són escassos, pas pels carrers per on no passaria, i així pràcticament ja he trescat per tot Manacor. Però encara qualcun em sorprèn. L’altre dia en vaig trobar un a la plaça Indústria, amb el telèfon número 7. No sé quan va arribar el telèfon a Manacor, però l’Ajuntament tenia l’1, correus el 2…

 

Mostra de rètols recollits per Sansó
Back To Top
Search