skip to Main Content

“És important remarcar-ho: les dones no estan soles durant el procés de part”

Pilar Romero (Còrdova, 1970) és una de les comares de l’Hospital de Manacor. Parlam amb ella sobre el funcionament i els protocols que s’han activat en els parts per mor del coronavirus.

Com s’ha alterat el vostre funcionament habitual?
Pràcticament no s’ha alterat, sobretot perquè no hem assistit cap dona embarassada positiva en Covid-19. Amb les dones negatives, l’única diferència és la mascareta. Tant l’equip sanitari, la dona i l’acompanyant n’hem de dur. Per la resta, el protocol és el mateix: fem el contacte pell amb pell, el tall tardà del cordó, l’inici de la lactància en el paritori… L’única diferència seria si s’ha d’entrar a quiròfan. En aquest cas el protocol l’estableix l’anestesista: l’acompanyant no podrà entrar i si no té la PCR negativa, es tractarà com un cas de coronavirus positiu.

Hi ha restriccions en les persones acompanyants?
Quan la pacient ve per urgències no es permet acompanyant a l’entrada per evitar concentracions de persones a la d’espera i tampoc es permeten les visites. Sí que es fan excepcions quan hi ha una barrera lingüística important. Si aquesta dona entra en part, l’acompanyant es queda. És important remarcar-ho: les dones no estan soles durant el procés de part.

Es fan tests PCR?
Es fan 72 hores abans a totes les dones que tenen una intervenció programada, com pugui ser una cesària o una inducció o també en casos de contraccions però amb poca dilatació o amb un trencament de la bossa. En aquests casos es fa per comprovar que siguin negatives perquè el risc més gran de contagi són els dels casos positius asimptomàtics.

En cas que hi hagués una dona que doni positiu, què faríeu?
El funcionament seria diferent. Hi ha una zona de dilatació a posta i a una planta destinada als pacients de coronavirus. Pel que fa a la qüestió de l’acompanyant, no està protocol·litzat del tot: és una decisió que prendrà l’equip que atengui la dona segons l’estat general tant de la dona com de l’acompanyant. Així i tot sí que se seguiria fent el pell amb pell i està indicada la lactància, prenent les mesures de precaució i seguretat necessàries. De moment no s’ha demostrat que hi hagi transmissió vertical: ni intrauterina ni per lactància.

Vols afegir qualque cosa?
Sí, que els casos de cesària humanitzada, que tenen per objectiu assemblar-se el més possible a un part vaginal i reduir possibles traumes, han variat una mica: si són pacients positives, no es permetria l’entrada de cap acompanyant. En el cas de les pacients no positives, es decidirà segons criteri mèdic.

Back To Top
Search