skip to Main Content

“És un dels conjunts millors de Mallorca”

“Els actuals jutjats eren el refectori del convent, el menjador, i n’és bona prova que a les claus de volta hi podem veure el ca de sant Domingo”. La historiadora de l’art Bel Riera, reconeguda per les seves investigacions del conjunt conventual del Convent dels Dominics, recorda amb aquesta frase que el conjunt conventual, abans de la desamortització del 1836, no es limitava com ara a l’església, el claustre i als jutjats, sinó que arribava fins bastant més avall de l’actual plaça Font i Roig, fins al punt que “els horts dels frares suposaven una barrera urbanística per a Manacor”.

Riera recorda que “avui ens en resten el claustre i l’església, però així i tot és un dels millors conjunts de Mallorca. Cal no oblidar que el 1919 va ser declarat monument historicoartístic, un reconeixement que no té, per exemple, l’església dels Dolors”.

El conjunt conventual, segons Bel Riera, “respon a la configuració hereva del renaixament, amb una única nau acompanyada de capelles laterals”. El conjunt es construí entre els segles XVI i XVIII.

A part del conjunt de retaulística i arquitectura i elements propis d’aquest estil, Riera recorda que “els dominics eren la veu de la contrareforma, era una ordre de predicadors, i per això l’església havia de tenir una sonoritat excepcional. L’església del convent és un dels millors auditoris que hi ha avui a Mallorca”.

La historiadora manacorina reconeix que “la façana és molt austera, tot i que ha sofert reformes que l’han carregada una mica”.

Pel que fa al claustre, també ha estat objecte de nombroses remodelacions, conseqüència dels diferents usos que ha tengut: “Ha estat quarter, escola, presó i boal dels cavalls pares, altrament dit sementals”.

També destaca, i molt, l’orgue, “un element magnífic i que sembla que el restauraran ben aviat, a partir de la iniciativa lloable dels concerts que s’hi fan cada setmana”.

Finalment, hi destaca Riera tant la retaulística com la més fonda i ornamentada capella del Roser, “que és molt més barroca que la resta del conjunt”.

Riera acaba recordant que “els veïnats del convent tenim idees, com ara explicar amb uns fulletons els retaules de cada una de les capelles”.

Back To Top
Search