skip to Main Content

“És una gran satisfacció que catedràtics de la UIB et diguin que el treball està bé”

Pedro Nicolau (Vilafranca, 2002) és estudiant de segon de batxillerat a l’IES Manacor i ha guanyat el Premi d’Investigació per alumnes de batxillerat i cicles formatius del Consell Social de la UIB d’enguany. Parlam amb ell sobre el seu treball “Elements clàssics al cementiri de Palma”.

D’on sorgeix la idea de fer aquest treball?
L’estiu passat vaig mirar una sèrie que es diu Merlí i al llarg de la segona temporada, els alumnes de la sèrie han de fer un treball d’investigació. Això em va cridar l’atenció i vaig pensar que estaria molt bé poder-ho fer jo però a diferència de Catalunya, a les Balears no s’ha de fer cap treball d’investigació per acabar el batxillerat. Així i tot, quan vaig començar el curs, vaig xerrar amb la professora de Llatí i Grec, n’Antònia Soler i li vaig plantejar aquesta inquietud. Vaig pensar que aquesta assignatura era la que més em motivava per investigar qualque cosa del món clàssic. A més sabia que ella em demanaria un rigor, em donaria consell, em guiaria i em corregiria el treball.

I quan decideixes presentar-te als premis del Consell Social?
Ella em va xerrar d’aquest premi d’investigació però el treball no formava part de l’assignatura. Segon de batxillerat no és un curs fàcil ni per alumnes ni pels professors perquè hem d’anar per feina però em va dir que si volia fer aquest treball, no podia permetre que les notes decaiguessin o afectés la feina del curs.

De què tracta el treball?
És sobre la utilització d’elements clàssics en el nostre art i em vaig centrar en el cementiri de Palma perquè sabíem que un cementiri antic sol tenir diversos elements. Totes aquestes inscripcions i elements estan relacionades amb l’etapa clàssica: molta gent es pensa que no hem heretat res d’aquesta etapa però podem trobar una gran quantitat d’elements clàssics.

Quin temps de feina hi has dedicat?
Vaig començar al mes de febrer i vaig dur la sort que durant aquest mes i el principi de març vaig poder anar a visitar el cementiri de Palma, tan tot sol com acompanyat per la meva professora. Allà també tenia molt de material per poder fer feina, fotografies i altres documents. En total van ser unes 12 hores de caminar pel cementiri i després totes les hores de cercar i ordenar informació i de redacció i correcció del treball. Durant el confinament no vaig poder fer feina de camp però ja tenia material.

Què suposa per tu guanyar aquest premi?
A nivell personal és un triomf, no ho puc ni explicar. Jo ho volia fer per superar-me i fer una cosa que m’agrada i és una gran satisfacció que catedràtics de la UIB et diguin que el treball està bé. A més, amb la Covid no sabíem si els premis es farien però jo volia acabar la investigació i vaig tirar endavant. Econòmicament suposa molt també: em paguen el primer any de carrera i també m’ofereixen un any gratuït les instal·lacions esportives de la universitat. A més, aporten 300 euros pel departament de clàssiques de l’IES Manacor per poder comprar material.

Back To Top
Search