Skip to content

Felanitx, tan a prop i tan lluny a la vegada

Felanitx es troba a escassament 14 quilòmetres de distància de Manacor, un trajecte que en cotxe avui en dia es fa en quinze minuts. Està gairebé tan a prop de Manacor com Sant Llorenç, Vilafranca i Petra i bastant més que Artà i Son Servera. No obstant això hom diria que tradicionalment Manacor ha tengut més relacions amb aquests altres nuclis que no amb Felanitx. Sobretot, si hem de fer cas als tòpics, hauríem de dir que hi ha tengut més bones relacions.

Entre Manacor i Felanitx hi ha hagut una rivalitat històrica, una mena de recança mútua, una espècie de competitivitat.

Si poguéssim tornar un parell de generacions enrere, potser podríem escatir amb certesa els motius d’aquesta desconfiança. Ara només podem fer hipòtesis. Podria ser que hagués començat a partir de qualque fet històric, per exemple el moment en què s’havien de triar el nucli on instal·lar els jutjats, i en lloc de fer-se a Felanitx es varen fer a Manacor. O potser no hi ha cap motiu justificat, i senzillament aquesta rivalitat és precisament perquè són dos pobles grossos i amb idiosincràsia, a prop l’un de l’altre. I passa allò mateix que entre Porreres i Montuïri, Muro i Sa Pobla, etc.

El mite de Quíbia

Llorenç Mostel, un filòsof de bar, tenia tota una teoria per classificar la gent del món. Segons ell, de Consolació fins a Capdepera, era el territori de Quíbia, un lloc diferent de la resta del món. Els quíbers, habitants de Quíbia, també eren persones diferents de la resta d’habitants del món, de Mallorca també. Tots els altres rebien el nom d’húngaros. Encara hi havia una altra raça que eren els habel·lis, d’aquests n’hi havia per tot, dins i fora de Quíbia, serien els xuetes.. Felanitx assumia la capitalitat de Quíbia. Pot ser per això els manacorins estàvem gelosos?

La singularitat de Felanitx

Potser ens haguem relacionat poc perquè cada poble ja es bastava amb ell mateix?

Sigui quin sigui el motiu de la controvertida relació, o de l’origen dels tòpics, està clar que Felanitx té una singularitat que el fa especial. És terra de grans personatges: Nadal Batle, Miquel Barceló, Pere Oliver Domenge, Andreu Manresa… També té gent compromesa, alternativa i radical, i un nucli de gent lluitadora per la terra i el país. De personatges excèntrics, tampoc no en falten.

Les seves festes també són importants: les berbenes, el Cosso… A través de les festes sí que hi ha hagut més contacte; molts de joves manacorins han crescut amb elles.

La seva indústria vinatera també els fa destacar: tant la força que ha tengut tradicionalment el vi, com el reviscolament que hi ha avui.

I per altra banda hi ha la seva parla. La peculiaritat de la ‘e’ que els defineix i que els confirma com a especials, únics i autèntics.

Back To Top
Search