skip to Main Content

Francina Armengol: “Quan obrim una fossa, tancam una ferida”

“És un plaer enorme poder ser avui aquí, per la transcendència de tot el que va passara Son Coletes, i també pel camí que continuam en la recuperació de la memòria històrica”. Així parlava la presidenta Francina Armengol en la visita institucional que va fer dissabte passat a les excavacions que es duen a terme al cementeri Manacorí. La presidenta hi acudí acompanyada de la ministra de Treball espanyola, Yolanda Díaz, i de tota la comitiva del consistori municipal, encapçalada per Miquel Oliver. També hi era Aina Calvo, delegada del govern espanyol a les Balears.

Armengol va voler donar les gràcies a les associacions memorialistes, i especialment al Comitè de Son Coletes, així com també a tots els historiadors que han fet possible el coneixement de la història i, finalment, la ubicació i localització de les fosses de Son Coletes.

“Per no repetir moments com aquest de la història hem de saber què va passsar, per això donam tot el suport a l’obertura de fosses, perquè quan obrim una fossa tancam una ferida” digué la presidenta, que acabà desitjant que “els familiars puguin anar a plorar a la tomba dels represaliats. És una pena que tot això hagi d’arribar tan tard, però almenys arriba”.

La consellera d’Administracions Públiques, Isabel Castro, anuncià que allargaran alguns dies la campanya a Manacor, però no gaire més “perquè a final d’agost tenim prevista l’obertura de noves fosses a Bunyola”, digué.

Per part seva, el batle Miquel Oliver veu aquesta troballa també com “un homenatge als historiadors que no han perdut mai el coratge de trobar els cossos dels represaliats”. Oliver tengué paraules de record i gratitud per al “batle Pastor, que va tenir la valentia d’enderrocar els símbols feixistes de Manacor”. Avui, digué el batle Oliver, “Manacor estar d’enhorabona. Hem de reescriure la memòria, perquè la història està escrita pels guanyadors”.

Troballes

La visita es va fer en el context de noves troballes que s’afegien a les de la setmana anterior. Així, s’havia trobat una síquia amb quatre cossos, enterrats de forma primària, és a dir, que no havien estat remoguts del seu lloc d’enterrament originari, i en clara posició forçada, i no de repòs, com s’havia trobat en el cas dels morts localitzats del 1820. Els cossos del 1936 localitzats ara estan amuntegats parcialment i tirats de forma barroera dins la síquia, de manera que els peus d’un se sobreposen al bust de l’anterior enterrament. Entre els objectes trobats aquests dies, hi ha botons d’os i de nacre, sabates, un encenedor, o una cremallera.

Back To Top
Search