skip to Main Content

Fresses: decadència natural o coma induït?

Les festes de Nadal inicien un cicle festiu que arriba al seu punt de màxima eclosió i eufòria, en el cas de Manacor, amb Sant Antoni, i que s’acaba, just abans d’entrar en el període de contenció de la quaresma, amb allò que anomenam els darrers dies, dits també carnestoltes, carnaval o, simplement, “les fresses”. Hi hagué un temps, no tan llunyà encara, en què la Rua era una festa massiva amb una participació activa de gent desfressada més que notable. Hi havia també, determinades fresses amb un esperit crític que es revoltaven, com cal fer els Darrers Dies, contra els poders establerts, tradicionalment la classe política i també l’església. Les entitats podien posar arreu dels carrers del centre parades pròpies amb menjar i beure. Tot plegat suposava un ambient de carrer festiu i agradable, amb visitants, fins i tot, de fora poble. Era un comiat dolç i alegre alhora del cicle festiu. D’uns anys ençà, qui sap si per pressions comercials, qui sap si per altres interessos que no coneixem, la festa es va desplaçar a la plaça del Mercat. No ha estat pus el que era. L’oferta d’altres indrets va esdevenir molt més interessant, el jovent partia cap a altres pobles del voltant, fins i tot llogant busos talment com fan per a les revetles d’estiu o per acudir al Sant Antoni artanenc (tot i que després cantin “artanenc el qui no boti” davant l’ajuntament manacorí).

Sigui com sigui, el desplaçament d’ubicació va provocar, encara que no fos l’únic factor, l’esmorteïment de la festa, que es va desplaçar del carrer als locals d’oci nocturn, amb la irremeiable pèrdua del tarannà popular de la festa.

Per afegir al banyat, l’Ajuntament fa alguns anys que insisteix a proposar una temàtica de fresses. Inaudit. Precisament en el moment que la societat s’ha de mostrar més fresca i independent, l’Ajuntament proposa una temàtica per aconduir-los com a xotets de cordeta. Si a això hi acumulam, a més, que la temàtica triada enguany apel·la a valors de consumisme i de masclisme, la cosa acaba de prendre un monocolor gens pròxim a la varietat que reclama un dia, uns dies, com aquest.

Estam convençuts que l’Ajuntament sabrà trobar la manera d’ajudar a reviscolar una festa que va tenir, no va tant de temps, els seus anys de glòria.

PS. D’altra banda, no podem acabar recordant que la nostra paraula per referir-nos als dies que precedeixen la Quaresma és Darrers Dies, per molt normatius que siguin Carnestoltes (un bon sinònim) o Carnaval. En cap cas no hem de dir mai “disfràs”, com s’estila tant avui de fer, sinó “fressa” (o “disfressa”), una paraula en llastimosa decadència.

Back To Top
Search