skip to Main Content

Futures figures per Sant Antoni?

Algunes de les persones que varen participar al curs pel planter de dimoni ens donen les seves impressions i valoracions de la jornada. D’altra banda, el president del Patronat, Anoni Gomila valora molt positivament que la gent s’interessàs pel curs i creu que el format va anar molt bé, “tot i que no hi havia molta gent inscrita” i no descarta planificar cursos per aprendre a ballar “si la gent ho demana”. A més, afirma que es publicarà el rànquing del planter, “tan aviat com puguin”. D’altra banda, el baciner, Mateu Juan diu que “vàrem quedar molt contents i satisfet” i creu que “la gent que hi va assistir també” i afirma que amb el planter “la família creix”.

Sebastià Riera: “Ara estam dins del planter i per jo, ja és molt”

Riera, que es presentava per la figura de Dimoni Gros afirma que “va quedar molt satisfet tant de la part teòrica com de la pràctica”. Considera que hauria estat bé que s’hagués explicat, en la part del ball, “consells teòrics i elements que s’han de tenir en compte a l’hora de ballar” però valora positivament el fet que “poguéssim fer moltíssims balls perquè gaudírem com nins petits”. D’altra banda, una de les coses que valor més positivament és que “duguessin la carota del Dimoni Gros i tothom la pogués portar per ballar, ja que no té res a veure, ballar amb o sense carota”. “No crec que sigui fàcil que pugui arribar a ser Dimoni Gros perquè depèn de molts de factors, però no descart la possibilitat que pugui passar qualque dia” diu Riera i afegeix que “ara estam dins del planter i per jo, ja és molt”.

 

Margalida Gelabert: “Hi havia dones i ho feien igual de bé que els homes”

Margalida Gelabert es va presentar per la figura de dimoni petit i explica que del curs “valor positivament i destac el fet que la colla de dimonis i el patronat passassin un dia amb dones i homes que es moren de ganes de ballar”. Considera però que fer un examen teòric “va ser ridícul” però que la prova de ball va ser “més divertida”. Així mateix, creu que es va constatar que “si algun dia volen obrir-se i substituir alguna de les figures han d’agafar una dona perquè s’està incomplint la Llei d’Igualtat, perquè hi havia dones i ho feien igual de bé que els homes” Així mateix creu que “és de justícia que la pròxima persona que en formi part, sigui una dona, ja que no n’hi ha haguda cap mai”. Finalment Gelabert creu que no podrà ballar perquè “varen deixar clar que no tenen cap intenció de deixar el lloc que ocupen”.

Antoni Lluís Reyes: “Com a manacorí que viu la festa pensava que hi havia de ser”

“Des del Patronat estaven molt orgullosos de fer aquest curs i ho tenien molt clar” diu Reyes mentre afegeix que “hem de considerar-ho com una passa endavant però que s’ha de fer a poc a poc”. Ell es presentava per Dimoni Gros i valora positivament el curs pel fet d’“haver pogut compartir opinions i sensacions” i creu que “més enllà de si enguany balla un o altre, servirà per curar i oxigenar unes ferides”. Reyes també destaca que la participació de la dona es va viure “de manera totalment natural”. Ara per ara, no sap si podrà ballar però diu que “em vaig apuntar al curs per responsabilitat: com a manacorí que viu la festa pensava que hi havia de ser”. Sigui com sigui, considera que el curs va valdre molt la pena i “creu que se n’haurien de fer més” perquè està segur que hi ha molta gent que li agradaria aprendre el ball.

 

Nena Rigo: “Ha estat tot un honor posar-me la careta del Dimoni Gros”

Rigo es va presentar per Dimoni Gros i considera que “el curs va estar molt bé i fou molt divertit” i pensa que, la part més interessant és el fet que és “una bona manera d’obrir les portes per viure Sant Antoni des de dins” i que “es proposà que el curs s’obrís cada any com a taller per a grups reduïts”. Rigo valora el curs com “una oportunitat” i agraeix al Patronat i a la colla de dimonis “la possibilitat d’haver-ho pogut viure”. “Ha estat tot un honor posar-me la careta del Dimoni Gros i experimentar les seves sensacions, tot i que sé que en els dies assenyalats és molt diferent perquè hi ha molts factors que influeixen”. Finalment, sobre la possibilitat de ballar Rigo afirma: “Jo sempre dic que en aquesta vida tot és possible”.

 

 

Antònia Matamalas: “En un moment vàrem coincidir cinc dones ballant i em vaig emocionar molt”

La presidenta del Col·lectiu de Dones de Llevant va presentar-se al planter per la figura de Sant Antoni. Explica que “l’explicació històrica sobre com es va introduir la devoció al Sant i del desenvolupament de la festa fins al segle XII va ser interessant” però que, “per defecte professional” li hauria agradat tenir més informació prèvia per poder reflexionar-hi. Sobre la part pràctica explica que “ens vàrem adonar de l’esforç que suposa estar moltes hores ballant amb les carotes els dies de la festa” però que va aprendre com interpretar el paper de Sant Antoni: “Vaig sentir el paper i em va agradar”. Destaca que “en un moment vàrem coincidir cinc dones ballant i em vaig emocionar molt”. A més, valora l’avaluació final, que “va ser positiva tant pels membres del Patronat com per les persones participants”. Finalment, Matamalas explica que és optimista quant a poder ballar com a Sant Antoni en algun moment però considera que “la passa donada és molt petita” . “Esper que no hagi de passar molt de temps d’espera perquè els anys avancen ràpidament”.

Magdalena Pérez: “Vàrem poder intercanviar opinions des d’un ambient distès”

Pérez es presentava per la figura de dimonió i explica que la part teòrica del curs “va ser interessant” perquè, entre altres coses, van xerrar sobre “la història i l’evolució de la festa al llarg dels anys, el paper que té cada figura dins la festa”. “Em va agradar perquè sempre es poden aprendre coses noves” diu Pérez però afirma que el que més li va agradar fou la xerrada que varen fer en acabar el curs, després d’haver ballat.“Vàrem poder intercanviar opinions des d’un ambient distès i crec que això va ser molt positiu; sol ser complicat trobar espais per compartir com aquest” diu Magdalena. Pérez agraeix al Patrona que hagi fet aquesta passa i també a l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor la feina feta al llarg dels darrers anys amb les dimònies perquè creu que “ha donat peu a l’obertura i és una oportunitat per a dones i homes”. Finalment, Pérez creu que “s’ha fet una primera passa perquè la festa no sigui tan rígida i pugui ser més democràtica i del poble”.

Joan Toni Sunyer: “Si es presenta l’oportunitat de ballar, òbviament, sí que em faria ganes”

Sunyer, que es presentà per dimoni petit diu que la valoració general del curs “és bona”. Destaca el fet “d’haver pogut conèixer de manera més íntima com ho viuen ells, la logística i també haver pogut ballar” i afirma que “s’ho va passar molt bé”. Així mateix, valora positivament les dues parts del curs però creu que la part teòrica no influirà en la tria “perquè a més de les preguntes d’història, n’hi havia de personals, sobre com viu la festa cadascú”. D’altra banda explica que el seu objectiu no és ballar tot i que li faria il·lusió poder-ho fer perquè “Sant Antoni és la festa que més m’agrada”. “Si en qualque moment es presenta l’oportunitat de ballar, òbviament, sí que em faria ganes” diu Sunyer.

 

 

 

Back To Top
Search