skip to Main Content

Grans betlems a Manacor: el ja tradicional al carrer de Formentera i un de nou a l’ermita

Per primera vegada, l’Associació Cultural de Sant Domingo munta un pessebre de 40 m2 a l’ermita. D’altra banda, Magí Sureda i  Francisca Sorell fa 27 anys que en munten un a la seva portassa del carrer de Formentera i enguany hi han incorporat dues figures més.

Una superfície d’uns 28 m² situada dins una portassa del carrer Formentera de Manacor és l’escenari idoni per muntar-hi un gran betlem amb figures en moviment. Ja fa 27 anys que el matrimoni format per Magí Sureda i Francisca Sorell va emprendre aquest projecte i de llavors ençà que no l’han abandonat.

Enguany, com és tradició, des de dia 7 de desembre i fins Sant Antoni cada horabaixa s’obrin les portes de la portassa perquè aquelles persones interessades puguin visitar el betlem que tantes hores i dècades ha costat fer. I és que les figures que es veuen són comprades, però la resta està tot fet a mà. Magí Sureda explica que Francisca Sorella es va encarregar de fer les casetes, la darrera ara fa dos anys. Va construir totes les estructures amb un tauló prim i després les va forrar de pedretes. En total, n’hi ha 21 i envolten el centre del betlem. A més, a la majoria d’elles s’hi poden observar unes persianes fetes amb escuradents i posteriorment pintades de color marró.

Concretament enguany, just el fet de muntar-lo ha duit més de 20 hores i Sureda explica que ha estat possible gràcies a l’ajuda del seu nét Magí.

Figures noves i en moviment

Un dels grans atractius del betlem ubicat al carrer Formentera són les figures en moviment. Però també les sorpreses que poden detectar els visitants més fidels. Cada any hi ha alguna novetat i aquest 2021 s’han incorporat dues peces noves. Una és la d’un conill que surt i s’amaga d’una pedra. L’altra és la que podem veure a la imatge que queda just davalla aquestes línies i es tracta d’“u pi” de Pollença.

Betlem a l’ermita

Tot i que el gran betlem de Magí Sureda és un dels més coneguts de Manacor, no és l’únic. Com a contrast, enguany serà la primera vegada que l’Associació Cultural de Sant Domingo n’instal·li un. Ara, estan en procés de muntar un pessebre de 40 m² a l’Ermita, el que és possible gràcies a l’aportació de figures que fan cinc famílies. El president de l’associació, Antoni Oliver, explica que l’han muntat perquè els hi “ha fet ganes”.

Serà gratuït i es podrà visitar dia 26 de desembre i dia 2, 6 i 9 de gener.

Back To Top
Search