Skip to content

Ha mort el pintor Joan Riera Ferrari

El pintor i escultor manacorí Joan Riera Ferrari ha mort aquesta matinada, als 74 anys, a Manacor a conseqüència d’una llarga malaltia. De cinc a vuit de la tarda se celebrarà al tanatori del Parc de l’Auba una cerimònia de comiat, ja que l’artista deixà dit que no volia funeral.

Riera Ferrari destacà pel seu esperit pioner i la seva llarga trajectòria artística, de la qual traspua la seva admiració pel paisatge de Mallorca i especialment de les roques i penya-segats del litoral de la Serra de Tramuntana,

El pintor manacorí va tenir una infància dolorosa i trista, ja que amb només 8 anys va perdre a la seva mare. Sempre va confessar que aquell succés el va marcar profundament i que no va tornar a ser feliç fins que es va mudar a Barcelona amb 20 anys per estudiar Belles Arts a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, on va tenir com a companys a altres artistes com Joaquim Torrents Lladó , Jaume Rosselló, Tino Castanyer, Daniel Codorniu, Arranz Bravo i Bertolozzi.

L’any 1967 es llicencià i acabada la carrera, tornà a Mallorca.  Es va independitzar econòmicament i va dur a terme la seva primera exposició, que dedicà a Federico García Lorca, a la Galeria Drac de Manacor. Molt poc després va organitzar la seva primera exposició internacional, a la galeria Charbonel de Hèlsinki.

Ja de molt jove destacà el seu esperit pioner i provocador. L’any  1969 va realitzar la seva primera instal·lació artística a Mallorca, a la parròquia de Manacor, on la col·locació d’una figura de Crist en la creu amb els peus en l’aire va provocar una gran polèmica.

Durant els darrers anys, la seva obra s’ha definit per l’ús de la matèria com a element pictòric i el desig de retratar el pas del temps damunt les roques marines.

Deixeu que aquí m’estigui,
i que posi una mica els ulls en la natura,
aquest mar matinal, aquest cel sense núvols
amb llurs blaus resplendents i la groga ribera.
Tot bell i immensament il·luminat.

(del poema Mar Matinal, de Kavafis, traduït per Carles Riba. Apareix com a text de comiat a l’esquela).

Back To Top
Search