Skip to content

“He utilitzat diferents tècniques: en quatre anys he anat aprenent i experimentant”

Toni Galmés (Manacor, 2001) és l’artista que ha confeccionat la falla per les festes de Santa Catalina i els Creuers. Parlam amb ell sobre aquest projecte.

Com va començar aquest projecte?
Jo vaig començar fent els foguerons a foravila. Allà fèiem festa amb la família però després de quatre anys fent foguerons vaig decidir fer una falla. A poc a poc va anar creixent i la cosa es va anar complicant i ja no ho podíem fer a foravila. Llavors vàrem decidir traslladar la falla al carrer i així hem arribat fins aquí.

En què consistia la falla?
Aquesta falla no és una idea original meva, és d’un artista que nom Pere Baenas. Vaig veure les fotos i em va encantar i vaig pensar que l’havia de fer. Vaig començar pensant que només faria les peces principals i finalment l’he feta pràcticament tota. Té el lema de pantomima i representa el món de la il·lusió, l’irreal i de les mentides. El personatge principal és un mim que està enamorat d’una al·lota, que és una imaginació seva.

Com va ser el procés de creació i construcció?
El primer que vaig fer va ser començar amb l’estructura i després he anat emmotllant empaperant. He posat un parell de capes de guix i després es llima i es pinta. Jo he utilitzat diferents tècniques: en quatre anys he anat aprenent i experimentant. Les primeres peces les vaig fer seguint la tècnica dels foguerons, amb paper i cinta però també n’hi ha d’altres que estan fetes amb la tècnica tradicional, amb fang, motlle d’escaiola i la vaig omplir amb cartó i el més gros ho vaig fer amb suro.

Ho has fet tot sol o has rebut ajuda d’algú?
Ho he fet tot sol, era un projecte molt personal i que feia per jo. La gent ha anat seguint el procés i ho ha valorat i estic molt content de la rebuda.

Has rebut cap crítica pel fet de fer una falla?
No. M’esperava que algú em digués perquè amb els foguerons de Ca’n Roseta ja m’havien dit que allò no era un fogueró. Així i tot, a la gent li ha agradat molt i ha respost molt bé.

Creus que els foguerons haurien de canviar?
No sé si canviar però sí que podrien no ser tan tancats quant a la temàtica. Està molt bé que siguin tradicionals però arriba un punt que cada any veus el mateix i arriba a cansar. A la gent li agrada veure coses diferents i originals i crec que també és positiu pels fogueroners.

Quins projectes tens ara entre mans?
De moment el fogueró del bar Ca’n Roseta i altres projectes que no puc dir perquè encara s’han de confirmar.

Back To Top
Search