skip to Main Content

“Hem de saber com actuar en situacions de violència molt variades”

Parlam amb Carme Duran Alcaide (Manacor, 1989) sobre els tallers d’autodefensa feminista que imparteix perquè les dones identifiquin i responguin la violència que viuen diariament.

En què consisteixen els tallers d’autodefensa feminista?

Normalment faig tallers dinàmics on les participants aprenen tècniques d’autodefensa física amb diferents arts marcials i també una autodefensa més col·lectiva i emocional perquè les participants treguin els seus límits. No va de tenir força física sinó que és més una autodefensa diària, de conèixer el teu entorn, què necessites i aprendre coses bàsiques com anar-te’n corrents o pegar un crit.

On els imparteixes normalment?

A Mallorca en vaig fer un amb l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor, a vegades quan torn de Barcelona em demanen tallers puntuals. Jo realment faig els tallers a Catalunya per a Centres Cívics o Casals de Joves. També tenc un altre projecte per persones amb diversitat mental.

A qui van dirigits?

Quan són adults, els tallers estan dirigits a dones. L’autodefensa té un sentit de fer-ho amb dones i des d’un punt de vista feminista, important per conèixer el món en què vivim i com les sensibilitzen. A més, faig un altre taller que és de defensa personal amb adolescents, no autodefensa, que és mixta i fins als divuit anys. Als casals de joves, per exemple, fem tallers a joves d’entre 12 a 18 anys. També faig tallers dirigits a gent major, de fet tenc un projecte a una escola de formació per adults en què participen dones jubilades.

Què s’hi pot aprendre?

El que jo intent que s’aprengui és, per començar, identificar quines agressions existeixen perquè hi ha agressions que són molt més subtils. Després, segons l’agressió, pots aprendre a posar límits abans que hagis de passar per algunes situacions, has de saber què pots fer a part d’aprendre les tècniques físiques. L’important per mi és que la persona vegi el què li funciona, aprendre cadascuna què pot fer per sentir-se segura. L’autodefensa és moltes coses, hi ha una part física important i que és alliberadora però hem de saber com actuar en situacions de violència variades.

L’Ajuntament de Palma també en fa per la campanya “No i Punt”, a què creus que respon aquest afany pels tallers d’autodefensa?

Des de fa anys crec que el feminisme ha entrat a les institucions perquè abans estava més al carrer, a les assemblees i als espais de barri. L’auge d’aquests moviments ha fet visible als ajuntaments que no treballaven en aquesta línia i es van començar a fer tallers d’empoderament per a les dones. Després van passar als tallers d’autodefensa perquè han vist que són una bona eina. De fet, crec que és una molt bona eina per les joves que estan entrant al món de l’oci o de les parelles i saber quines són les agressions que es troba- ran i també perquè la gent gran es plantegi la seva posició al món, reflexionar sobre si mateixa. La pressió del feminisme al carrer ha fet que les institucions vegin que és una molt bona manera de fer feina en aquests temes.

Creus que és una manera d’identificar la violència masclista i lluitar- la?

És un intent de combatre el masclisme o en tot cas de visibilitzar-lo. El problema és que a vegades es conviden homes experts en arts marcials per impartir aquests tallers. Per a mi és important que el taller l’imparteixi una dona per qüestions de llenguatge i comunicació, perquè parteixi des d’un punt comparatiu i de col·lectiu per veure com ens sentim entre nosaltres i trobar cadascuna les seves eines.

Back To Top
Search