skip to Main Content

“Hem de saber que el tabaquisme és el principal agent causant del càncer de pulmó”

Diana Roa (Colòmbia, 1978) és doctora especialitzada en oncologia i treballa a l’Hospital de Manacor. Més enllà de l’afectació dels pulmons, parlam amb ella sobre la relació entre càncer i tabac.

A grans trets, com es relaciona tabac i càncer?
A nivell bàsic hem de saber que el tabaquisme és el principal agent causant del càncer de pulmó. El risc del tabaquisme i el càncer està en les persones que fumen en grans quantitats però també en aquelles persones que fumen poc però durant un temps prolongat. Per això és important sensibilitzar sobre l’abandonament del tabac per tal que no hi hagi nous fumadors. També és important que les persones ja diagnosticades amb càncer abandonin el consum de tabac perquè el tractament sempre va millor en aquelles persones que deixen de fumar.

De pulmó, n’hi ha de diferents tipus no?
Sí. Bàsicament parlam de dos tipus. D’una banda el carcinoma microcític, que sí que està directament relacionat amb fumar i els no microcítics o de cèl·lules grans, on existeixen diferents subtipus i no tots estan relacionats amb el tabaquisme.

Algú que no ha fumat mai també pot patir un càncer de pulmó idò?
Sí, hi ha altres factors de risc en els no fumadors o en els fumadors passius. Per exemple, l’exposició al radó, el silici o l’arsènic entre altres substàncies tòxiques. Aquesta exposició es pot donar a la feina, per exemple en el món de la construcció, els pintors…

Més enllà del càncer de pulmó, quins altres càncers pot causar?
Molts. Per exemple, pot estar relacionat amb el càncer de cèrvix o de bufeta, de laringe, de boca, d’esòfag, de coll uterí… Entre molts d’altres.

Quina possibilitat hi ha de curar-se?
Si ens trobam en estadis inicials, amb una cirurgia el pacient es pot curar. Quan arriba un pacient amb metàstasi, que vol dir que no té cura, la possibilitat de supervivència els següents 5 anys està al voltant del 3 i el 5%. A més, amb les noves teràpies s’estan aconseguint percentatges més elevats, entre el 10 i el 15% però encara s’està estudiant perquè no passa amb tots els tumors. S’ha avançat molt però toca seguir estudiant.

Quins canvis pateix la vida d’una persona diagnosticada de càncer?
Depèn molt de la personalitat de cada pacient i també del suport familiar. Inicialment, l’impacte és molt gran perquè es relaciona directament amb la mort i la desesperança és alta. Un cop començat un tractament, quan es nota una millora, la situació canvia i l’ànim és diferent. Jo, treballant amb aquest tipus de casos, sempre intent augmentar l’esperança, sempre tenint en compte la gravetat de la situació.

Back To Top
Search