skip to Main Content

“Hem de ser prudents i reduir els aforaments, cal que tothom ho entengui”

Joan Gomila (Manacor, 1962) és actor i director de teatre i també l’ànima de la sala La Fornal. Parlam amb ell sobre la reobertura de la sala.

Després de l’estiu reprendreu l’activitat. Heu pogut analitzar les repercussions econòmiques de l’aturada?
En aquest moment no ho sabem quines poden ser les conseqüències econòmiques que hi pot haver, jo crec que això anirà per llarg. A curt termini les institucions s’han bolcat en ajudar al sector. Jo crec que tot haurà de tornar a partir però coses que tenien possibilitat de gira o bé s’han ajornat o bé s’han suspès. En aquest sentit sí que ens ha afectat perquè nosaltres teníem una gira amb Tina, la bruixa Fina i de moment no sabem què passarà. També teníem una gira amb un espectacle en castellà que, si tot va bé, es farà durant l’octubre.

Així i tot, us atreviu amb nova programació per la Fornal.
Sí, hem fet una programació des de la prudència que va de setembre a desembre amb un pla de seguretat que afecta la platea i l’escenari. La primera informació que teníem era que tendríem una certa normalitat fins a l’hivern i per això ho hem pensat així però això ara sembla que ha canviat amb les darreres informacions sanitàries… A partir del desembre sabrem com està la cosa i veure si hem de prendre decisions més dràstiques.

Quins ajuts heu pogut demanar vosaltres?
Hem pogut fer un ERTO del 75% a una empleada i jo, com autònom, he pogut cobrar l’ajut durant aquests tres mesos. Les institucions el que han fet ha estat allargar els períodes de les convocatòries públiques fins al desembre. D’aquesta manera, tot allò que s’havia aturat durant aquests mesos té la possibilitat de fer-se més endavant. Així i tot, els finançaments privats són escassos arreu del món en l’àmbit cultural. Un exemple és la fallida del Cirque du Soleil.

Una petita sala com la vostra, té manco possibilitats que una gran empresa?
En aquest cas jo crec que ser petit és un avantatge. Un espectacle amb vint persones, per exemple, ara és molt més dificultós de produir. La gent que sempre ha viscut en la precarietat ha pogut trobar molta més gent en la seva situació amb la qual crear sinergies. Aquesta és la manera en què podrem sobreviure.

S’estan aturant el món cultural mentre que els bars continuen plens. Què n’opines?
Crec que la cultura també s’hauria de posicionar per aturar la pandèmia. He vist fotos de certs actes on els teatres són plens i, encara que siguin a l’aire lliure, crec que no és una bona imatge. Entenc que és frustrant perquè amb l’art, fas molts mesos de feina i només tens guany en el moment concret de mostrar-ho però el que no podem fer és allargar la malaltia. Actualment el sector públic és qui ho està suportant tot però no podrà suportar-ho molt de temps ni tampoc podem hipotecar una generació futura. Crec que hem de ser prudents i reduir els aforaments, cal que tothom ho entengui. Per altra banda, també tenc dubtes sobre si la societat tendrà la necessitat que li contem històries o si, en canvi, no tendrem gent als cinemes i als teatres.

Teatre per a tots els públics, concerts i cursos

Teatre

Carrer Txernobil
La cia catalana Oblideu-vos de nosaltres estrena a Mallorca aquest espectacle els dies 5 i 6 de setembre. Interpretada per Evelyn Arévalo, sota la direcció de Joaquim Armengol, el text parteix del llibre La pregària de Txernòbi d’Svetlana Aleksiévitx.

Tina, la bruixa fina
Teatre per a tots els públics de la companyia La Fornal d’Espectacles. Dia 13 de setembre amb Marina Nicolau, Albert Martínez i Joan Gomila sota la direcció de Francina G. Ars i Frederic Roda.

Chorpatélicos
Teatre per a tots el públics que parteix de poesis i cancóns de Lorca, Alberti o Gómez de la Serna entre altres autors. Espectacle de la companyia “Los Titiriteros de Binéfar”. Interpretada per Eva Paricio i Pablo Bordelas dirigidt per Paco Paricio que es podrà veure l’11 d’octubre.

L’home del vol vertical
Una producció de la Fornal d’Espectacles que s’estrenarà dia 30 d’octubre i es podrà veure en diferents ocasions fins al 22 de novembre. Dirigida per Frederic Roda, l’obra compta amb Joan Gomila, Xesca Forteza i Joan Aguiló i parla de la cursa científica i tecnològica de l’home per aconseguir volar.

La història robada (versió radiofònica)
El 27 i 28 de novembre, la l’associació d’espectadors de la Sala La Fornal “Vila Acció Teatral” presentarà aquesta proposta que navega entre la lectura dramatitzada i l’espectacle. Amb Joana Sales, Xesca Forteza, Cati Nicolau, Margalida Alajarin, Antoni Tugores, Jaume Riera, Ilde Muñoz i Marc Bibiloni sota la direcció de Joan Gomila.

Joan Petit Mariner
Una altra proposta de teatre per a tots els públics de la Fornal d’Espectacles que es podrà veure el 29 de novembre. Amb Joan Gomila sota la direcció d’Andreu Segura.

Despierta
La companyia basca Tepsis Teatro presenta aquesta proposta on les figures de set retaules diferents cobren vida per explicar-nos les seves històries. Amb Unai Baiges, Arantxa Iurre, Arrate Muñez i Carlos Baiges els dies 5 i 6 de desembre. A més, aquesta companyia oferirà un curs de teatre comunitari entre el 4 i el 8 de desembre.

Les aventures de Gepeto i Pinotxo
Una darrera proposta d’espectacle familiar amb Mar Fiol i Joan Gomila
sota la direcció de Josuè Guasch. Dia 20 de desembre.

Concerts

Cris Juanico
Dia 27 de setembre el cantautor menorquí presenta Salpols, una proposta intimista de veu i guitarra.

Marcel Cranc
Dia 18 d’octubre, el cantautor mallorquí Marcel Cranc presentarà el seu desè treball que “segueix amb matisos la mateixa línia de treballs anteriors”.

Back To Top
Search