Skip to content

“Hi ha festes que promouen el consumisme desmesurat”

Maria Antònia Guardiola és mestra i fa feina com a assessora al CEP de Manacor

Quin paper han de tenir els centres educatius i els professionals de l’educació en la presència de Halloween?
Parlar-ne per donar a conèixer les nostres tradicions. I aprofitar l’avinentesa per parlar del respecte cap a altres tradicions i cultures inclosa la nostra.

Som menys nosaltres si ens apuntam a celebracions d’aquesta casta?
Ni més ni menys. Tot és respectable a nivell particular, com a centres educatius tenim la responsabilitat de no caure en la confusió d’assumir aquestes festes com a pròpies, vetlar per la nostra cultura i treballar el tema de les festes que promouen el consumisme desmesurat.

Al costat de Halloween, consideres oportú fer feina per recuperar tradicions d’aquí relacionades amb el dia de Tots Sants?
És un bon moment per fer-ho. Tampoc crec que l’escola tengui el deure de recuperar tradicions de manera forçada, això ha de fluir, però sí de donar a conèixer la seva existència.

Quina consciència del fet de la mort hi ha en celebracions festives com Halloween? Hi veus una altra manera de relacionar-s’hi?
Més que de la mort, relacionam halloween amb la por, però des d’un caire amè i, creatiu també. O això és el que ens ha arribat per aquí. Celebrant Tots Sants sí que està directament relacionat amb la mort i els éssers difunts.

Quines edats creus que viuen amb més fervor aquesta festa?
Tal vegada de 4 a 12 cadascú al seu nivell i segons la seva imaginació i vivències. Pel que fa als adolescents, respondrà millor un docent de secundària.

Back To Top
Search