Skip to content

Hi haurà turistes aquest estiu?

Amb el pla pilot en marxa i l’arribada de turistes a partir de la propera setmana, la temporada turística d’enguany es preveu diferent a les anteriors a causa de la pandèmia mundial. En parlam amb Joan Pol i Marcial Rodriguez, dos representants del sector hoteler; amb el biòleg de l’Hospital, Xavier Mesquida i amb Joaquín Valdivielso, de Terraferida.

Què en pensen els representants del sector hoteler de la zona?

El gerent de l’Associació Hotelera de Cala Millor i Sa Coma i del Consorci Turístic de Son Servera i Sant Llorenç, Marcial Rodríguez considera que el pla pilot engegat pel govern consisteix a “enviar el missatge de què ens posam en marxa després de tres mesos i que les Illes Balears estam preparades per rebre turisme”. Rodríguez considera que, el fet que aquest pla se situï en hotels de Palma i Alcúdia no és important i remarca que sempre han sigut informats de totes les passes a seguir per part de la Federació Hotelera de Mallorca.
“El turisme és la nostra única activitat exportadora i aguanta la nostra societat. Tota l’economia, el treball i la riquesa de les Illes Balears està, avui dia, pendent de l’obertura dels aeroports: no hi ha cap altra font que mantengui l’estat del benestar del qual gaudim a Balears” afirma Rodríguez. Així i tot, el gerent del Consorci afirma que “no es pot qualificar aquest estiu com a temporada”, ja que només el 23% de la planta hotelera té previsió d’obertura, un 37% no obrirà i un 37% restant està pendent de l’evolució de la situació, ja que per al moment hi ha més anul·lacions que noves reserves: “això no vol dir que el pla pilot pugui aconseguir incentivar les reserves però de moment és massa prest per dir-ho, està per veure com evolucionarà el comportament de la demanda”. A més, apunta que també s’ha de tenir en compte la situació dels ERTO així com els costos que pugui suposar la implantació dels nous protocols sanitaris.
Pel que fa a les mesures de seguretat, Rodríguez explica que des del Consorci s’han posat en marxa tota una sèrie de cursos i formacions amb l’objectiu d’extremar la seguretat de treballadors i clients: “Tenim clar que la seguretat absoluta no existeix però la paralització absoluta de l’economia tampoc pot existir: hem de trobar un equilibri basant-nos en el sentit comú” afirma el gerent. Per això, diu el gerent que s’han organitzat setze cursos, els quals comptaran amb més de mil persones assistents del sector comercial de la zona de Cala Millor:“El nostre objectiu, tenint en compte la situació que vivim, és formar les persones per tal de fomentar una activitat responsable en tots els sectors i extremar les mesures de protecció i poder transmetre una imatge de destí segur imprescindible ara i de cara a les pròximes temporades”.
D’altra banda, el president de l’associació d’hotels de Cales de Mallorca explica que, de moment s’obriran 3 hotels d’un total de 12: “ A principi de mes obren 2 hotels i a mitjans de juliol un altre” diu Pol mentre afegeix que “és possible que s’obri un quart a principis d’agost però encara no és segur perquè de moment tenen més anul·lacions que reserves”. En aquest sentit, Pol comenta que “aquesta temporada està pràcticament perduda perquè en aquesta zona rep, majoritàriament turisme anglès i a Gran Bretanya la situació del coronavirus és encara molt incerta”. Els hotels que poden obrir, comenta Pol, serà perquè tenen clientela alemanya, polonesa i d’altres països europeus però tampoc no obriran al cent per cent: “Per arribar a la meitat de l’ocupació s’ha d’anar omplint a poc a poc: serà complicat per tothom, no només pels hotels”.

Joaquín Valdivielso: “Tots els recursos, públics i privats, es mobilitzaran perquè sigui el més semblant possible a les temporades anteriors”

Joaquín Valdivielso és professor de Filosofia Moral i membre del col·lectiu ecologista Terraferida i segons ell “és mal de saber com serà la temporada turística però evidentment, tots els recursos, públics i privats, es mobilitzaran perquè sigui el més semblant possible a les temporades anteriors i propiciar l’arribada massiva de turistes” diu Valdivielso. Així i tot, considera que no podrà ser així al cent per cent, perquè hi ha molts agents implicats i també s’han de tenir en compte les restriccions de cada país.
Així mateix considera que el pla pilot és un greuge comparatiu per la ciutadania, ja que “s’apliquen uns criteris més laxes per una activitat com el turisme i es possibilita l’arribada de persones, només amb una presa de temperatura i un qüestionari però avui dia, la societat balear no té la possibilitat de fer-ho en el camí invers”.
A més d’aquesta dimensió social o política, Valvidielso fa referència a una dimensió simbòlica d’allò que significa l’arribada de turisme: “Hi ha com una mena de claudicació cultural i política, una demostració de servilisme i una visió classista de la societat, on es mostra clarament que hi ha gent de primera i de segona” argumenta el professor. Finalment, Valdivielso considera que “s’havia creat una expectativa durant l’estat d’alarma, un període en el qual es farien tota una sèrie d’aprenentatges que marcarien el retorn a la normalitat però és evident que no serà així”.

Xavier Mesquida: “És important que els turistes que venguin siguin d’àrees on la tranmissió del virus sigui similar o inferior a la nostra”

Xavier Mesquida és metge microbiòleg de l’Hospital de Manacor i considera que “És evident que mai tendrem risc zero però les condicions que tenim actualment són idònies per començar a obrir” diu Mesquida mentre afegeix, però que considera que “és important fer-ho a poc a poc: el que ens espantaria seria veure una Mallorca plena de gent, com hem vist en temporades passades, i sense cap tipus de control”. Així mateix, el microbiòleg considera que “és molt important tenir en compte que els turistes que venguin siguin d’àrees on la transmissió del virus sigui similar o inferior a la nostra, on la situació estigui controlada”. En aquest sentit, considera lògic, per exemple, que es permeti l’arribada de turistes alemanys però en canvi no es permeti l’entrada de persones que provenen de Madrid o Barcelona, ja que “actualment estan en fases anteriors a les nostres i tenen una taxa de transmissió superior a la dels turistes que vendran d’Alemanya” comenta Mesquida, tot remarcant que es tracta d’una qüestió de dades epidemiològiques.
Així mateix, considera que és important conscienciar les persones visitants sobre les mesures de seguretat necessàries així com que aquestes assumeixin la responsabilitat d’anar al metge a la mínima aparició de símptomes. Mesquida remarca també que “a diferència de fa tres mesos, la capacitat diagnòstica ha augmentat molt a la nostra comunitat i tenim la possibilitat de fer moltes proves”. Per això, diu que “si es fan les coses bé, amb controls als passatgers i sempre tenint presents les mesures higièniques, podem començar a pensar en la possibilitat d’obrir fronteres”.

Back To Top
Search